Compania olandeza Aegon si Banca Transilvania au semnat un memorandum de intelegere privind infiintarea si administrarea in

comun a unei firme de asigurari de viata, se arata intr-un comunicat de presa. Compania mixta va fi formata in vara acestui an, iar Aegon si Banca Transilvania vor detine, fiecare, o participatie de 50% la firma.

Firma de asigurari va avea sediul la Cluj-Napoca si va oferi produse co-branded prin intermediul retelei de 340 de unitati bancare detinute de Banca Transilvania, se arata intr-un comunicat al Aegon.in acelasi timp, cele doua parti au incheiat un memorandum de intelegere privind dezvoltarea si operarea, in parteneriat, a unei societati mixte in domeniul pensiilor private obligatorii.

"Suntem incantati de indeplinirea planurilor de intrare pe piata din Romania, alaturi de un partener puternic si respectat precum Banca Transilvania .

Noul acord se va concentra asupra dezvoltarii prezentei Aegon in regiunea Europei Centrale si de Est, unde estimam ca,in anii urmatori, putem obtine cresteri peste medie", a declarat, Donald J. Shepard, directorul general si presedintele consiliului executiv al Aegon.

Pe de alta parte, Gabor Kepecs, care se va ocupa de dezvoltarea companiei mixte, a declarat ca noua firma este interesata de

de imbinarea expertizei detinute de Aergon in oferirea de solutii inovative pe segmentul asigurarilor de viata si a pensiilor cu reputatia pozitiva si capacitatile importante de distributie ale Bancii Transilvania,

pentru a maximiza oportunitatile de pe piata din Romania"".

Aegon, care este a doua mare companie de asigurari din Olanda, si-a anuntat intentia de a intra pe piata romaneasca inca din decembrie 2006. Compania controla, in 2005, circa 24% din piata olandeza a asigurarilor de pensii, cota fiind in urcare cu trei puncte procentuale fata de anul anterior.

Banca Transilvania a obtinut, in primele noua luni ale anului trecut, un profit net de 84,4 milioane lei (23,7 milioane euro), in crestere cu 15% fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Activele institutiei de credit se plasau, in septembrie 2006, la 6,8 miliarde lei (1,9 miliarde euro). Principalul actionar al institutiei de credit este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, cu 15% din titluri, restul fiind in proprietatea unor actionari cu detineri mici. Cele cinci societati de investitii financiare, SIF-uri, controleaza impreuna o participatie de circa 15%.