Ingrijorare maxima in cancelariile europene din cauza strangerii legaturilor in sectorul energetic intre Rusia si Algeria. Cele doua tari urmeaza sa semneze un protocol de colaborare, anunta France Presse, fapt care sporeste ingrijorarea europenilor in legatura cu constituirea unui cartel al gazelor europene.

Ministrul rus al Industriei si Energiei, Victor Kristenko, insotit de vice-presedintele Gazprom, se afla vineri in Algeria pentru a semna un pact cu compania de stat Sonatrach.

Interesul major al Rusiei este determinat de o lege recenta promulgata in Algeria, conform careia Sonatrach va detine controlul asupra extractiei de gaz. Algeria este, alaturi de Rusia si Norvegia, principalul furnizor de gaze naturale al Uniunii Europene, iar potentiala alianta cu Rusia provoaca ingrijorare maxima la Bruxelles.

Si asta in ciuda faptului ca presedintele Sonatrach, Mohammed Meziane, a afirmat la sfarsitul lunii decembrie ca „nu exista nici o intelegere cu Gazprom in ceea ce priveste pretul gazelor, nici intentia de a crea un OPEC al gazelor naturale”.