Gandul prezinta, cu lux de amanunte, cum a decis premierul sa-l demita pe Sebastian Bodu, seful ANAF.

Tariceanu asteapta o propunere din partea PD pentru functia de presedinte al ANAF, post care revine acestui partid pe baza algoritmului politic, anunta Cotidianul.

Evenimentul Zilei dezvaluie ca decizia de demitere a lui Bodu a fost luata joi seara, la o sedinta de partid a PNL.

Tariceanu i-a dat peste Bodu lui Boc

Mihai SOMFELEAN, Liliana RUSE, Loredana VOICULESCU

Premierul Calin Popescu Tariceanu luase decizia sa il demita pe Sebastian Bodu inca de joi dimineata, dupa aparitia interviului dat de seful ANAF in "Evenimentul Zilei". A asteptat insa ca acesta sa retracteze, pe parcursul zilei, ceea ce declarase si sa isi prezinte scuzele Executivului.

Joi seara, la sedinta Biroului Politic Central al PNL, premierul si-a amintit din nou de cazul Bodu, in contextul conflictului deschis cu Traian Basescu si a promisiunii ca nu va mai tolera nici un act de insubordonare la nivelul Guvernului. Conform unor surse, Tariceanu i-a cerut ministrului pentru controlul fondurilor comunitare Cristian David sa il sune pe loc pe seful ANAF.

David nu a avut succes, intrucat Bodu nu i-a raspuns la telefon. A reusit insa sa vorbeasca cu el vicepresedintele Dan Radu Rusanu. Acesta din urma i-a transmis lui Sebastian Bodu ca premierul este foarte suparat si ca asteapta retractarea celor spuse in interviu, in caz contrar urmand sa fie demis.

Rusanu le-a relatat colegilor de partid ca presedintele ANAF s-a aratat cooperant si ca a promis sa isi retraga spusele. Si, pentru ca tot se daduse liber la critici, mai toti liderii PNL si-au amintit ca, de cand a fost pus la ANAF, Bodu i-a sicanat pe liberali.

Mai ales, a trecut peste capul sefului sau direct, ministrul Finantelor Sebastian Vladescu, si i-a demis pe oamenii PNL de la directiile de finante judetene si de la administratiile financiare locale. S-a vorbit si despre faptul ca ANAF este o agentie extrem de importanta, mai ales daca Tariceanu se tine de cuvant si declanseaza controale, acolo unde are suspiciuni.

Ieri dimineata, Tariceanu a asteptat sa vada daca Sebastian Bodu si-a retras criticile la adresa Executivului. Cum presedintele ANAF nu si-a respectat promisiunea, seful Guvernului l-a demis. Oficial, PD a reactionat prudent la concedierea omului lor, Sebastian Bodu.

Dupa o intalnire cu Tariceanu, liderul democrat Emil Boc a transmis un comunicat prin care il avertiza "sa nu arunce guvernarea intr-o criza".

Boc sustine ca decizia premierului incalca protocolul Aliantei, intrucat ar fi trebuit sa consulte PD inainte de a lua aceasta masura (...) Ii amintim ca performanta ANAF sub conducerea lui Bodu este fara precedent si sugeram primului ministru sa analizeze activitatea secretarilor de stat dupa performante si nu dupa considerente politice", se mai spune in comunicat.

Surse din conducerea PD sustin ca, daca premierul nu revine asupra deciziei in ceea ce-l priveste pe Bodu, ministrii democrati vor incepe, de luni, sa ii inlature din functii pe liberalii pe care ii au in subordine.

Integral in Gandul

Tariceanu da cu capul lui Bodu in masa Aliantei

Raul Balogh, Ionut Tudorica

Premierul l-a demis ieri pe Sebastian Bodu din functia de sef al Fiscului, facind astfel tot mai mici sansele ca in Alianta sa exista cooperarea necesara guvernarii. Pretextul atacului la PD il constituie un interviu pe care Sebastian Bodu l-a acordat presei in urma cu trei zile.

Liderii PD au reactionat prompt, l-au acuzat pe Tariceanu de incalcarea protocolului si au intrat in tacere pina luni. Aseara ei erau asteptati la Basescu.

Sarcasmul premierului

Pe diversele canale mai putin oficiale, premierul Tariceanu anunta ieri ironic ca asteapta o propunere din partea PD pentru functia de presedinte al ANAF, post care revine acestui partid pe baza algoritmului politic, inainte de a nominaliza un inlocuitor pentru Sebastian Bodu.

Integral in Cotidianul

S-a trecut la executia prizonierilor

Raluca Barbuneanu, Ana Jitarita

Declaratiile la care se face referire in comunicatul guvernului sunt tocmai raspunsurile date de Bodu in cadrul unui interviu acordat marti, 16 ianuarie, cotidianului „Evenimentul zilei”. Intrebarile au fost pe teme din actualitate, de natura fiscala: taxa de inmatriculare, cea pe viciu - despre care s-a spus ca va crea distorsiuni concurentiale si evaziune.

De asemenea, Bodu a vorbit despre intarzierile in adoptarea legii pentru controlul averilor demnitarilor, insa a precizat ca in calitate de cetatean, nu de membru al executivului.

Conform unor surse guvernamentale, desi s-a aratat nemultumit de declaratiile fostului sef al Fiscului, nu ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, i-a facut lui Bodu vant din guvern. Decizia a fost luata joi seara, la o sedinta de partid a PNL si a fost batuta in cuie in cadrul unei sedinte de taina din cursul zilei de ieri.

Integral in Evenimentul Zilei