Situatie extrem de tensionata pe scena politicii romanesti dupa ce presedintele Traian Basescu a prezentat biletul pe care premierul Calin Popescu Tariceanu i l-a trimis in 2005.

PSD cere Parchetului si DNA-ului sa se autosesizeze

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a cerut Parchetului General, Inaltei Curti de Casatiei si Justitie si Departamentului National Anticoruptie sa se autosesizeze in privinta acuzatiilor de coruptie pe care si le-au adus reciproc presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu.

"Suntem in fata unui test al adevarului pentru justitia romana, este o ocazie sa demonstreze ca nu este dependenta si manipulata politic de actorii care conduc Romania", a spus presedintele PSD.

Totodata, Mircea Geoana a anuntat ca va trimite, saptamana viitoare, principalilor lideri din Europa "informatii detaliate" despre criza politica din Romania, urmand ca acest subiect sa fie discutat si la Bucuresti, impreuna cu socialistii europeni.

Liderul social-democrat a facut aceste declaratii la finalul sedintei Comitetul Executiv National al PSD, care s-a reunit, sambata, pentru a discuta o posibila motiune de cenzura, precum si declansarea procedurii de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, transmite Radio Romania Actualitati.

Scenariul PSD in legatura cu suspendarea presedintelui are ca miza asigurarea interimatului prezidential, timp de o luna, de catre Nicolae Vacaroiu, care ar putea desemna PSD sa formeze un nou cabinet, dupa ce o motiune de cenzura ar fi adoptata rapid in Parlament, cu sprijinul PRM, PC si UDMR.

Saptamana fierbinte pentru politica romaneasca

Reuniunea de sambata a social-democratilor este preambulul unei saptamani care se anunta tensionata.

Luni, ar putea fi ziua decisiva pentru o decizie in acest sens, intrucat toate formatiunile au programate intalniri. In plus, conservatorii au admis, deja, ca au discutat cu liderii PSD pentru o eventuala colaborare si le-au promis liberalilor un parteneriat pentru inlaturarea presedintelui Traian Basescu.

In schimb, PD si PNL nu au ajuns inca la un numitor comun, iar tensiunea domina inca relatiile din Alianta. PRM pune conditii pentru o eventuala colaborare si vrea un protocol cu PSD si cu PC pentru sustinerea unei motiuni de cenzura. UDMR este singura formatiune care nu a exprimat inca un punct de vedere in aceasta chestiune.

Boc infirma ca exista tensiuni intre democrati si Traian Basescu

Presedintele PD, Emil Boc a precizat, sambata, intr-un comunicat remis presei, ca Traian Basescu nu a cerut niciodata Partidului Democrat sa iasa de la guvernare si nici nu s-a implicat in deciziile interne ale acestei formatiuni politice. De asemenea, Boc a infirmat ca exista tensiuni intre PD si seful statului.

Aceste precizari au fost facute dupa ce cotidianul Romania Libera a scris ca, in urma sedintei de joi seara a Biroului Politic al PD, Traian Basescu i-a convocat pe sefii democratilor la Cotroceni si le-ar fi reprosat ca l-au pus intr-o lumina nefavorabila, deoarece i-au permis lui Tariceanu sa-si construiasca o strategie de contraatac in cazul "biletului".

Surse din partid sustin ca, in acest moment, democratii iau in calcul trei variante: ruperea protocolului Aliantei, iesirea de la guvernare sau pastrarea unui status quo pana la alegerile pentru Parlamentul European. Este foarte posibil ca aceste propuneri sa fie discutate, luni, la Colegiul Director al partidului.