In alegerile legislative din Serbia de duminica, Partidul Radical Sarb a obtinut numarul cel mai mare de voturi, peste 1.100.000, respectiv 28,5 %, iar formatiunea politica a actualului presedinte al Serbiei, Boris Tadic, Partidul Democrat, 22,9 %, reprezentand voturile a circa 920.000 cetateni.

Coalitia Partidul Democrat din Serbia - Noua Serbie a intrunit 17% din sufragii, ceea ce reprezinta circa 685.000 de voturi, potrivit primelor rezultate preliminare de la alegerile de duminica, prezentate de Radio Romania Actualitati.

Birourile electorale s-au deschis, duminica dimineata, in Serbia pentru alegerile legislative, la care sunt asteptati 6,6 milioane de alegatori. Scrutinul are loc pe fondul negocierilor pentru "statutul final" al provinciei Kosovo, provincie sarba administrata de ONU si locuita, in majoritate, de albanezi.

Sarbii trebuie sa-si aleaga 250 de deputati dintre 3 799 de candidati inscrisi, din 20 de partide sau coalitii.

Ei pot opta intre democratii pro-europeni si ultranationalistii eurosceptici.

Potrivit ultimelor sondaje, Partidul democrat (DS) al presedintelui Boris Tadic si ultranationalistii din Partidul radical (SRS) conduc in preferintele oamenilor, cu 28-30% din intentiile de vot.

Apoi urmeaza Partidul democrat din Serbia (DSS) al primului ministru

Vojislav Kostunica.

Dar, potrivit sondajelor, niciun partid nu va obtine voturi suficiente pentru a forma singur viitorul guvern.

Unii analisti estimeaza ca alegerile vor fi caracterizate prin absenteism, electoratul exprimandu-si astfel dezamagirea pentru ca, la sase ani de la caderea regimului lui Slobodan Milosevic, Serbia este in urma vecinilor sai, din cauza situatiei economice precare.

Legislativele de duminica sunt primele dupa ce Serbia si-a proclamat independenta de Montenegru, in 2006.

Scrutinul este monitorizat de 500 de observatori internationali si 5 000 locali.

In 26 ianuarie, la mai putin de o saptamana dupa acest scrutin, mediatorul ONU Martti Ahtisaari, trebuie sa prezinte propuneri pentru un nou statut al provinciei Kosovo. Locuitorii acesteia vor independenta, idee respinsa de Belgrad.