Cei care i l-au propus insistent lui Ion Iliescu, in 1990, sunt Dan Iosif si Silvian Ionescu („securistul de la PD”).

Dan Iosif, fost consilier prezidential al lui Ion Iliescu si emblema a revolutionarilor din 1989, se pregateste sa paraseasca politica. Actualul mandat de deputat PSD va fi si ultimul din cariera. In locuinta din Primaverii, pentru care se judeca cu RAAPPS, Iosif comenteaza scandalul biletelelor: "Ce e scris, ramane".

Iosif detine multe secrete, chiar daca nu toate scrise. In interviu, el isi atribuie paternitatea - impreuna cu Silvian Ionescu, fost ofiter de securitate (informatii externe) - pentru intrarea in politica mare a lui Adrian Nastase. Discutia incepe din anii ‘90, pentru a ajunge, in final, la aface-rile controversate in care a fost implicat Iosif.

Cum e cu Adrian Nastase?

Se spune ca i-as fi vandut niste bratari dacice. E o gluma. Pe cuvantul meu de pionier, si afacerile le faci cu prieteni, dar nu e cazul. Eu cu Adrian Nastase nu aveam niciun fel de glume, il respectam ca un om politic. Eu din Adi nu l-am scos niciodata, rar i-am zis "domnule".

A si recunoscut ca a avut noroc cu Dan Iosif. A ajuns purtator de cuvant al FSN-ului si ministru de externe, gratie mie si lui Silvian Ionescu. Am fost primii care i-am zis "Excelenta", iar el ma lua ca, "mai, Dane, nu e cazul".

Dar i-o taiam, zicandu-i ca tre’ sa se obisnuiasca, ca el va fi urmatorul ministru de externe. A fost o vreme cand legitimatia de care vorbeam imi permitea sa spun "asta-i pohta ce-am pohtit!".

Fiti mai explicit. Cum l-ati facut pe Nastase ministru de externe?

Uite-asa a vrut muschii mei. E vorba de niste trairi..., voiam mai multi tineri in guvern. Ca am mana proasta, e altceva. Se pare ca locul in care a fost luata decizia era un WC din sediul FSN. Eram eu, Iliescu, in fine... Gata, nu mai zic.

Integral in Evenimentul Zilei