Biletul trimis de premierul Tariceanu presedintelui Romaniei, al carui continut l-a aflat toata lumea si care nu are consecinte juridice, dar cele morale sunt imense, nu justifica marea enervare, reactiile isterice, felul nervos in care au reactionat partidele politice romanesti. Se stia pana unde poate merge premierul cu insistentele pentru amicul sau si afacerile sale.

Biletul catre Cotroceni e doar o confirmare in plus. Dar de ce au sarit ca arsi conservatori, liberali, peremisti si pesedisti? Este intrebarea pe care si-o pun spectatorii acestui dezastru politic starnit din senin si care nu prea mai inteleg ce anume se intampla.

Social-democratii sunt cei care s-au mobilizat exemplar. Merg pe doua planuri: suspendarea presedintelui si demiterea premierului. Spera ca prin sahul dat primului ministru sa-i santajeze pe liberali ca sa voteze impotriva lui Basescu. Mizeaza pe vocali. Un asemenea plan nu putea fi facut de "prostanacul" Geoana si oamenii sai.

Acestia au dovedit in cursul evenimentelor de pana acum ca nu sunt capabili sa actioneze cu o astfel de profunzime. Pentru asta l-au reactivat pe Ion Iliescu, cu puternice simpatii fata de Moscova, ce stapaneste bine arta de a putea conduce in plin haos. In loc ca Ion Iliescu sa suporte rigorile legii pentru faptele sale, el sta si ticluieste strategii pentru pesedisti.

Romania anului 2007, proaspata membra a UE, nu avea nevoie de un asemenea reprezentant al trecutului in fruntea unui partid ce-si spune democratic.

Ion Iliescu, a carui recenta si brusca promovare la presedintia PSD, fie ea si onorifica, a mirat pe toata lumea, a dat tonul represiunii impotriva lui Basescu. Simte ca ar fi momentul razbunarii pentru condamnarea comunismului, careia Iliescu i s-a opus, pe care a simtit-o ca un cutit in inima, dar si pentru continuarea anchetarii sale de catre procurori.

De asemenea, vrea sa se revanseze fata de Moscova. Mesajul sau este tipic unui tatuk ce eludeaza intentionat datele de la care s-a pornit.

El vine acum si acuza ca prioritatile tarii se stabilesc in functie de interesele celor care se afla in spatele lui Tariceanu, dar si al lui Basescu, ca grupuri mafiote sau oligarhice s-au grupat in umbra ambilor, ca tara are nevoie nu de razboaie intre palate, ci de o guvernare responsabila (adica a PSD). Concluzia sa: Basescu este vinovat pentru instabilitatea politica.

Propunerea pentru iesirea din criza: omul sau de incredere, Vacaroiu, ce detine a doua pozitie in stat, sa devina presedinte, PSD sa conduca un fel de guvern de uniune nationala, asa-zis de tehnocrati. Nu trebuie uitat ca Iliescu controleaza si Curtea Constitutionala, si SRI.

Diversiunea biletelor - celui al lui Tariceanu i s-a mai adaugat unul de catre Seres, anchetatul penal de la PC - seamana ca doua picaturi de apa cu diversiunea teroristilor din decembrie 1989 menita sa distraga atentia de la lovitura de stat. Traian Basescu a facut ce trebuia sa faca. A spus care-i adevarul despre misiva ale carei culise le-a dezvaluit Elena Udrea.

Dar oare serviciile secrete l-au informat pe Traian Basescu despre adevaratul substrat al miscarilor PSD?

Desi demersul politic legat de suspendarea presedintelui pare fara sanse, prin activarea unor relatii, numai de pesedisti si Felix stiute, el poate lua amploare. Daca ar izbandi, imaginati-va ce gura de oxigen ar primi conducerea de la Kremlin si oligarhii de la Moscova care au nevoie disperata de penetrarea Uniunii Europene. Nu le convine nici sa piarda controlul asupra regiunii Marii Negre.

Daca ar reusi sa influenteze mersul treburilor in structurile UE, cu ajutorul aliatilor de la Bucuresti, ar fi pentru ei o mare victorie. In acest context, gargara nationala despre bilet este menita sa puna in umbra adevarata miza a imensului scandal.