Perceput la nivelul alesilor nostri ca un simplu joc de repozitionare a puterii, scandalul deja al celebrelor biletele si telefoane poate avea efecte extrem de nefaste asupra economiei romanesti, pe termen scurt dar si pe termen mediu.

Unul dintre acestea s-a si vazut, bursa de la Bucuresti pierzand importante puncte la capitolul capitalizare (cuantificabile in sute de milioane de lei), probabil datorita faptului ca radacinile telenovelei sunt prinse de doi piloni ai BVB: Rompetrol si Alro Slatina.

Pericolul vine din faptul ca atat procesul legislativ cat si cel executiv pot fi serios paralizate de criza politica, tocmai intr-un moment in care puteam sari din barca tarilor in curs de dezvoltare in cea a economiilor de piata stabile.

Deja, agentiile internationale de evaluare financiara monitorizeaza situatia politica din Romania, iar ratingurile ar putea fi diminuate in eventualitatea in care o criza ar conduce la destabilizarea economiei.

In cazul in care agentiile de rating vor purcede la o corectie negativa a calificativelor acordate Romaniei, urmarea fireasca este scaderea increderii investitorilor, redirectionarea fluxurilor de bani ale acestora catre Bulgaria si mai nou, China. Mai mult, creditele pe care le va putea accesa atat statul roman sau autoritatile locale dar si intreprinderile indigene va fi mai scump.

Si chiar daca exista inca ingrijorare la nivelul analistilor financiari in ceea ce priveste inflatia si deficitul de cont curent, in primavara multi vedeau note mai mari de la agentiile de rating pentru Romania. Note care ar fi adus un credit mai ieftin, mai multi investitori si mai putine fonduri speculative.

Primele declaratii facute de reprezentantii agentiilor de rating nu sunt nici deosebit de alarmiste, dar nici suficient de linistitoare. Insa orice deteriorare a indicatorilor macroeconomici va fi atent sanctionata de catre acestea. Iar consecintele vor fi suportate de contribuabilul de rand, in mod evident

Primii care au reactionat au fost cei de la Fitch Ratings.

"Desi situatia politica este agitata, cred ca acest lucru se va reflecta in ratingul de tara numai daca ar aparea riscuri legate de adancirea accelerata a deficitului de cont curent sau daca investitorii straini ar fi alungati, ceea ce va dauna balantei de plati si va inrautati perspectivele de dezvoltare a tarii pe termen lung", a declarat agentiei Mediafax Andrew Colquhoun, director in cadrul

Fitch Ratings. Analistul a aratat ca Fitch va monitoriza cu atentie situatia si va reactiona atunci cand scandalul politic va lua tenta economica destabilizatoare.

"Chiar daca ar fi organizate alegeri anticipate, cred ca va rezulta un guvern orientat catre piata, fie o alta coalitie Dreptate si Adevar, fie o noua grupare care sa includa si Partidul Social Democrat. Un guvern condus de Partidul Romania Mare va genera semnale mai putin pozitive, insa varianta castigarii alegerilor de PRM nu pare probabila", a spus Colquhoun.

Reprezentantii agentiei de rating Moody?s sunt ceva mai degajati in ceea ce priveste posibilitatea destabilizarii economiei romanesti datorata episodului cu biletelele. Potrivit lui Kenneth Orchard, analistul pentru Romania al agentiei internationale de evaluare financiara Moody?s, evenimentele recente desfasurate in mediul politic din Romania nu pun in pericol ratingul.

"Era de asteptat ca situatia politica sa se deterioreze dupa aderarea la UE. Evenimentele recente demonstreaza chiar ca Romania este cu adevarat o democratie si sunt intalnite si in alte democratii din lume", a afirmat Orchard.

El a atras insa atentia ca ratingurile ar putea fi revizuite daca instabilitatea va continua si va afecta procesul de implementare a reformelor economice.

Romania este cotata de Moody?s cu calificativul "Baa 3", cu perspectiva stabila, iar ratingul acordat de Fitch este "BBB".

"Calculul ratingurilor Moody?s se bazeaza pe factori structurali, nefiind influentat, pe termen scurt, de diverse evenimente. Este putin probabil ca numai situatia politica recenta din Romania sa determine modificarea calificativelor. Situatia ar trebui sa genereze o criza economica", a explicat Orchard.

Fitch, mai pesimisti

Analistii de la Fitch erau oarecum rezervati in privinta concordantei dintre indicatorii economici prognozati de institutiile de la Bucuresti si ceea ce va valida piata, inca dinaintea izbucnirii scandalului.

Preturile de consum vor creste cu 5,5% in acest an, peste tinta Bancii Nationale a Romaniei (BNR), ca urmare a cererii interne ridicate, estimase Andrew Colquhoun, director in cadrul Fitch Ratings.

Integral in Curentul