Intr-un interviu acordat revistei BusinessWeek, Klaus Schwab a declarat ca printre cele mai mari riscuri cu care se confrunta omenirea in acest moment, se numara incalzirea globala, terorismul si pretul petrolului.

Schwab a precizat ca Rusia va ocupa un loc important in cadrul discutiilor de la Davos ca urmare a problemelor energetice si a atras atentia asupra conflictului israelo-palestinian: “Daca in doi ani nu se va gasi o solutie, lumea va arata complet diferit peste zece ani”.

BusinessWeek: Care sunt cele mai mari probleme cu care se confrunta economia mondiala?

Klaus Schwab: Reprezentantii World Economic Forum au facut o serie de cercetari impreuna cu CitiGroup si Marsh&McLeann pentru a identifica pericolele ce ameninta economia mondiala.

S-au descoperit 23 de riscuri majore printre care incalzirea globala, terorismul, socurile provocate de evolutia pretului la petrol. Toate aceste chestiuni se vor afla pe agenda forumului.

Forumul are o functie exacta: analizeaza toate problemele aflate in agenda mondiala, incercand sa gaseasca prioritati si solutii. (...)

BW: Anult trecut India a reprezentat un punct fierbinte pe agenda de la Davos. Care vor fi chestiunile majore in acest an?

K.S.: Prioritatile evolueaza pe masura ce discutiile de la forum avanseaza. Insa punctual central il va constitui ecuatia sferelor de putere, sfere care migreaza de la centru catre periferie. Structurile verticale de control ale puterii sunt erodate si usor usor inlocuite de comunitati si diverse platforme. Evoluam spre lumea Web 2.0, lucru care are implcatii imense.

Trei tari ar putea fi in centrul atentiei: Rusia, din pricina problemei securitatii energetice, Vietnam, care este mai nou locul preferat de investitori si Mexic, avand in vedere faptul ca va avea un nou presedinte.

Si chiar daca avansam spre o lume globalizata, Statele Unite raman factorul cheie. Vom avea parte de prezenta a 12 senatori americani si printre chestiunile pe care le vom dezbate vor fi sustenabilitatea cresterii economiei americane si riscul prabusirii dolarului.

BW: Va asteptati la discutii aprinse legate de cursa pentru presedintia SUA?

K.S.: In contextual forumului, interesul nu va fi focalizat pe persoana care va conduce SUA. Nu dorim sa facem un concurs pentru evidentierea unuia dintre cei doi candidati, chiar daca unul dintre ei va fi prezent-senatorul John McCain.

E vorba mai mult despre directia politicilor practicate de SUA, intrucat lumea nu poate astepta doi ani pentru schimarea liderului mondial. Urmatorii doi ani vor fi decisive: in cazul in care conflictul Israel/Palestina nu isi va gasi o rezolvare, lumea va arata total diferit peste 10 ani.

BW:Care sunt impresiile pe care le aveti despre situatia din Irak si Orienul Mijlociu?

K.S.: Nu e doar provocarea Americii. E o provocare pentru lumea intreaga pentru ca, daca situatia din Irak va ajunge in haos, ghidata dupa principii tribale, repercusiunile asupra Orientului Mijlociu si asupra rezervelor energetice vor fi teribile. Consideram ca Davos este o platforma de interactiune intre diversele grupuri din Irak.

BW: Cum e privita SUA de restul lumii?

K.S.: In opinia mea, anti-americanismul e pe o panta descendenta. Unul din motive e acela ca in Statele Unite se discuta tot mai intens despre viitor. Americanii au inceput sa isi pune multe intrebari.

BW: Reprezinta Davos un festival al celebritatilor, putin cam mult fata de ceea ce s-a intentionat?

K.S.: Evident ca Davos e un loc de intalnire pentru celebritatile politice si economice. In trecut am invitat o serie de celebritati de la Hollywood intrucat au fost de multe ori asociati cu diverse cause sociale. Nu i-am invitat pentru ca sunt faimosi. Acest lucru ne-a adus o vizibilitate mai mare in media.

Anul acesta insa am luat decizia ca, in afara de una sau doua vedete, sa nu invitam nicio celebritate de la Hollywood.