Liberalii si democratii s-au declarat, luni, in favoarea pastrarii protocolului Aliantei, in ciuda scandalului iscat dupa ce presedintele Traian Basescu a prezentat biletul pe care premierul Calin Popescu Tariceanu i l-a trimis in 2005.

PD sustine ca nu va ramane la guvernare cu orice pret

Presedintele PD, Emil Boc, a declarat, luni, ca formatiunea sa politica nu are motive sa paraseasca guvernarea in acest moment, dar nu va ramane la putere cu orice pret. Liderul democrat a adaugat ca protocolul Aliantei este, de fapt, si un contract cu alegatorii iar promisiunile electorale trebuie sa fie duse la bun sfarsit.

Referindu-se la problema "biletelului", Emil Boc a precizat ca premierul Tariceanu a gresit si trebuie sa isi asume responsabilitatea. "Fiecare trebuie sa raspunda pentru faptele proprii" - a atras atentia Emil Boc.

Colegiul Director al PD a respins, luni, prin vot, varianta iesirii de la guvernare, nefiind inregistrat niciun vot "pentru", ci doar 5 abtineri.

Liberalii le-au cerut democratilor sa depaseasca aceasta criza

La randul sau, vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a precizat ca partidul sau respecta protocolul incheiat cu PD, precum si programul de guvernare. Mai mult, el a facut un apel la democrati sa depaseasca aceasta criza si sa mearga pe liste comune la alegerile pentru Parlamentu European si cele nationale, din 2008.

Referindu-se la biletul premierului Tariceanu, purtatorul de cuvant al PNL a afirmat ca documentul "nu face decat sa dovedeasca faptul ca actualul guvern nu a comis niciun act de coruptie". Vosganian sustine ca singurul responsabil pentru situatia creata este presedintele Traian Basescu, care a adus, in dese randuri, acuzatii extrem de grave la adresa Cabinetului Tariceanu.

In opinia lui Vosganian, seful statului trebuie sa isi joace rolul constitutional de mediator si sa fie echidistant fata de toate partidele politice.

Pe de alta parte, fostul consilier al presedintelui Ion Iliescu, Ioan Talpes, a depus o sesizare la Parchetul General in cazul biletului trimis de premier presedintelui Romaniei. Talpes considera ca autoritatile competente trebuie sa declanseze imediat actiunea de cercetare a cazului, transmit televiziunile romanesti de stiri.