Romanii care vor sa munceasca si sa traiasca in Irlanda vor avea de luna viitoare un site specializat prin care vor putea obtine informatiile necesare.

Vaveeva.com va furniza informatii despre viata si locurile de munca vacante din Irlanda in zece limbi diferite, inclusiv in limba romana, transmite agentia de presa Novinite.

De asemenea, site-ul va oferi utilizatorilor posibilitatea de a interactiona, de a posta comentarii, sau continut audio si video.

In prezent site-ul poate fi accesat in limbile engleza, poloneza si chineza, dar, incepand cu 15 februarie, publicatia online va oferi continut si in ceha, lituaniana, rusa, slovaca, spaniola, bulgara si romana.

In prezent, cetatenii romani care vor sa muncesca in Irlanda au nevoie de doua lucruri: permis de munca si un numar PPS - care se obtine in urma inregistrarii in de la Birourile locale de Asistenta Sociala din Irlanda. Nu se poate munci legal in Irlanda doar pe baza acestui PPS, el nu este un substitut pentru permisul de munca. In baza acestui PPS, se platesc impozitele sau se primesc beneficiile legale.

Totusi, cetatenii romani care au muncit in Irlanda inainte de 31 decembrie 2006, in baza unui permis de munca valabil, pentru o perioada continua de 12 sau mai multe luni, nu mai au nevoie de permis de munca.

Nu au nevoie de permis de munca nici cetatenii romani care au fost deja scutiti anterior de aceasta obligatie, in virtutea statutului lor existent de rezidenta in Irlanda.

1.300 de euro = salariul minim din Irlanda

Potrivit Eurostat, biroul european de statistica, salariul minim din Irlanda era in 2006 de aproape 1.300 pe luna, pe cand in Romania acesta depaseste cu putin 100 de euro. Cu un PIB de aproximativ 40.000 de dolari pe cap de locuitor, Irlanda este a treia cea mai bogata tara din Europa si a patra cea mai bogata din lume.

Cresterea economica a ajuns la o medie de 10% pe an intre 1995 si 2000 si de 4-6% intre 2002 si 2004.