Cancelarul german Angela Merkel si liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, au discutat duminica, despre problemele energetice din ultima perioada si despre o noua strategie pe aceasta tema intre Moscova si UE, relateaza agentiile internationale de presa.

Dupa convorbirile care au avut loc in statiunea balneara Soci, Angela Merkel si presedintele Putin au declarat ca vor sa dezvolte mijloacele de livrare a petrolului si gazelor naturale rusesti direct clientilor din Europa si Asia, evitand astfel tarile de tranzit.

Cancelarul Germaniei, tara ce exercita in acest moment presedintia Uniunii Europene, a subliniat importanta rolului de furnizor pe care Rusia il joaca in raport cu Europa, insistand asupra necesitatii de a fi evitate pe viitor "dezamagiri" care pot afecta livrarile ruse.

"Pledam pentru relatii de incredere in ceea ce priveste livrarile de gaze naturale si petrol rus. Iata de ce este important ca pe viitor sa comunicam mai bine in ceea ce priveste dificultatile care pot interveni in acest domeniu", a declarat Merkel in cursul unei conferinte de presa comuna cu omologul sau rus.

La randul sau, Vladimir Putin a adaugat ca ca vor fi accelerate lucrarile la o noua conducta de transport al petrolului catre coasta Oceanului Pacific, precizand totodata ca Moscova doreste ca regulile de piata sa fie aplicate pe deplin in sectorul energetic.

"Tot ceea ce a facut Rusia in ultimii ani a vizat crearea unor reguli unice de transparenta si conditii pentru cooperarea in Europa cu partnerii nostri", a declarat Putin, dupa ce a dat asigurari ca Moscova ramane un partener energetic fiabil pentru Europa.

Intrevederea dintre cei doi lideri a avut loc la doar doua saptamani de la disputa aparuta intre Rusia si Belarus care a dus la intreruperea, pentru scurt timp, a livrarilor de petrol rusesc catre Europa centrala si occidentala.