Presedintele Traian Basescu a afirmat luni, intr-un interviu acordat publicatiei austriece Profil , ca Romania nu doreste sa fie controlata de investitorii rusi.

Intrebat fiind ce are de obiectat impotriva investitorilor rusi, Traian Basescu a raspuns: "Nu dorim sa fim controlati". "In acest sens avem experienta din era sovietica. Nu avem nimic insa nimic de obiectat impotriva unui parteneriat", a precizat presedintele.

Cat priveste ingrijorarea exprimata de seful statului cu privire la faptul ca investitori rusi ar putea achizitiona actiuni OMV, Traian Basescu a precizat ca doar a "intrebat cui apartin cele 51 procente ale actiunilor OMV care se pot tranzactiona pe piata libera".

"Ne aflam in discutii cu OMV pentru a ne asigura ca OMV-Petrom ramane parte integranta a strategiei energetice a Romaniei", a mai spus presedintele.

In urma cu doar doua zile, intr-un interviu acordat Financial Times, presedintele Basescu declara ca Uniunea Europeana nu trebuie sa mai depinda de petrolul rusesc, precizand ca Uniunea isi poate reduce dependenta energetica fata de Rusia prin limitarea consumului de energie si prin dezvoltarea unor rute alternative de livrare a petrolului si gazelor.

Traian Basescu a pledat, de asemenea, pentru o politica energetica la nivelul Uniunii Europene si si-a exprimat sprijinul pentru construirea retelei de conducte Nabucco, ce ar urma sa transporte gaz de la Marea Caspica spre Europa Centrala, tranzitand inclusiv Romania.

Lustratia este posibila daca are loc la un an dupa Revolutie

O alta tema abordata in interviul acordat publicatiei austriece este legata de comunism si de fosta Securitate. Seful statului a declarat ca ofiteri ai fostei Securitati sunt, mai degraba activi in economie sau in politica, decat in SRI.

Intrebat daca ar trebui sa existe o anumita lege a lustratiei ca si in Cehia, Basescu a raspuns scurt: "Lustratia este posibila daca are loc un an dupa revolutie. Dar au trecut deja 16 ani. Multi angajati ai Securitatii sunt demult in pensie.

In actualul serviciu de informatii al Romaniei nu mai sunt activi, mai degraba sunt in economie sau in politica".

Proiectul de lege al lustratiei a fost initiat de PNL si a fost redepus la Parlament in actuala legislatura. Controversatul act normativ a ramas blocat la Camera Deputatilor, care este si Camera decizionala.

In mod paradoxal, printre cei mai cunoscuti promotori ai legii se numara fostul deputat PNL, Mona Musca, cea care a fost exclusa din partid, in septembrie 2006, ca urmare a colaborarii sale cu securitatea.