Trei artisti polonezi vor sustine un concert de muzica vocala, sambata 27 ianuarie, de la ora 18.00, la Muzeul George Enescu, informeaza Institutul Polonez din Bucuresti. Wioletta Chodowicz si Arnold Rutkowski, laureati ai ai prestigiosului Concurs International de Canto 'Stanislaw Moniuszko' (2004) vor canta din muzica marelui compozitor polonez acompaniati la pian de Anna Marchwinska.

Wioletta Chodowicz
www.teatrwielki.pl

Absolventa a Academiei de muzica „Karol Lipinski” din Wroclaw, clasa de canto a prof. Agata Mlynarska, soprana Wioletta Chodowicz (n.1975) se recomanda publicului meloman printr-o frumoasa carte de vizita.

De altfel, iubitorii muzicii din Romania au avut deja prilejul de a o cunoaste, la Concursul International de Canto 'Haricleea Darclee', Braila, 2001, unde a obtinut Premiul Special.

Recunoasterea valorii sale interpretative i-au adus-o si numeroase alte premii si mentiuni, cum ar fi cele castigate la: Concursul de Muzica Vocala Slava din Katowice (2001), Concursul National de Canto (Duszniki-Zdroj, Polonia, 2002), Concursul de Canto „Ignacy J. Paderewski” (Bydgoszcz, 2003).

In 2005 a fost semifinalista a Concursului International de Canto „Maria Callas Grand Prix” (Atena), iar in 2006 - finalista a „Concorso di Stefano” (Trapani, Italia).

A urmat cursurile de maiestrie conduse de Raina Kabaivanska si Ruben Lisitsian.

Intre anii 2001-2002 a beneficiat de o bursa acordata de ministrul culturii. In 2002 a inceput colaborarea cu Teatrul Mare din Poznan, iar din 2003 este solista a Operei Dolnoslaska din Wroclaw.

Pentru realizarile sale artistice din stagiunea 2005/2006, Wioletta Chodowicz a primit Premiul pentru Muzica al orasului Wroclaw - la categoria „Personalitatea artistica a anului”.

Arnold Rutkowski
www.opernfestival-engadin.ch

Tenorul Arnold Rutkowski (n.1979), stralucit absolvent al Academiei de Muzica din ??d?, clasa de canto a prof. Wlodzimierz Zalewski, a debutat in 2002 pe scena Opera Island din Bornholm (Danemarca), cu rolul Ferrando din opera Cosi fan tutte de W. A. Mozart.

Este laureat a numeroase concursuri internationale de canto, printre care “Gala Tenorilor” (Varsovia), “Klassikmania' (Viena, 2006 - Premiul Publicului). Si-a perfectionat arta interpretativa urmand cursuri de maiestrie conduse de Hakan Hagegoard, prof. Ryszard Karczykowski si prof. Teresa Zylis-Gary.

A evoluat pe numeroase scene lirice din Polonia si Germania (Rheinsberg, Wernigerode, Hildesheim, Nordhausen). In 2006 colaboreaza cu Opera Nationala din Varsovia. In prezent Arnold Rutkowski este solist al Operei din Wroc?aw. Repertoriul sau cuprinde principalele partituri pentru tenor din opere si operete precum: Un Giorno di Regno, Traviata, Rigoletto de G. Verdi, Boema de G.

Puccini, Conacul cu stafii si Halka de St. Moniuszko, Die Fledermaus de J. Strauss, Die Schone Helena de J. Offenbach.

In afara de muzica de opera, Arnold Rutkowski este un apreciat interpret al oratoriilor si muzicii vocale de camera. A evoluat ca solist in Pasiunea dupa Sf. Ioan de J. S. Bach, Stabat Mater de A. Dworak, Sonetele din Crimeea de Stanis?aw Moniuszko, Requiem-ul de G. Verdi.

Anna Marchwinska
www.vhost.trubadur.pl

Pianista Anna Marchwi?ska este specializata in muzica de camera, atat vocala cat si instrumentala. Laureata a numeroase concursuri internationale, concerteaza regulat in Europa (Rossini Opera Festival, Pesaro) si Statele Unite (Carnegie si Alice Tully Hall -New York, Kennedy Center - Washington, Kimmel Center- Philadelphia).

Artista a predat la Juilliard School din New York, iar in prezent colaboreaza permanent cu Opera Nationala din Varsovia.