Institutiile straine de invatamant superior, interesate sa deschida filiale si sa organizeze mastere in Romania, au inceput sa trimita consultanti in tara.

Odata cu integrarea in Uniunea Europeana, piata educationala din Romania a devenit interesanta pentru straini. In ultimele doua luni, patru consultanti britanici au venit la Bucuresti pentru a se documenta in privinta sistemului de invatamant superior de la noi.

Datele vor fi oferite spre analiza universitatilor britanice, iar daca vor considera ca investitia este profitabila, acestea ar putea deschide filiale in Romania. Studentii romani vor avea astfel sansa de a invata la o universitate straina fara a parasi tara.

Britanicii nu sunt singurii interesati de Romania. Universitatea Tehnologica "Belfort-Montbeliard", din Franta, intentioneaza sa organizeze programe de masterat in Romania, prin care sa pregateasca specialisti pentru firma Renault. Discutiile cu Ministerul Educatiei s-au impotmolit insa din cauza faptului ca francezii ar vrea sa organizeze aceste cursuri pe banii statului roman.

Universitatea a mai sustinut un program similar la Brasov, in domeniul electric, insa fondurile au venit atunci din partea Ministerului francez de Externe.

Dan Constantinescu, director al Directiei de Invatamant Superior din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC), spune ca programele de acest tip ar asigura studentilor romani o perioada de practica la companiile mari, care se implica in realizarea acestora. Totodata, ei vor avea sansa de a fi angajati ulterior de catre acestea.

Exemplul britanic

Deschiderea unei francize in Romania ar presupune construirea unui sediu, dezvoltarea unor programe educationale similare celor din tara-mama, un sistem de predare specific si instruirea unor profesori romani. Nu in ultimul rand, institutia trebuie sa treaca prin procesul de acreditare, respectand cerintele romanesti.

Practica filialelor este specifica unor universitati britanice precum "Lancaster", "Notthingam", "Manchester" si "Sunderland". Asta in conditiile in care alte institutii prefera sa atraga strainii in curtea lor.

"Noi nu deschidem filiale in alte state pentru ca avem o serie de programe de schimburi atat pentru profesori, cat si pentru studenti. De aceea preferam sa investim in astfel de programe", spune Lordul Neil Kinnock, presedintele Universitatii "Cardiff", din Marea Britanie.

Cursuri de calitate superioara

Dan Constantinescu este de parere ca, in cinci ani, oferta educationala se va schimba radical in Romania, iar una dintre marile modificari va consta tocmai in patrunderea universitatilor straine pe piata.

"Vor veni cu programe mai bine organizate si orientate spre partea aplicativa, vor intra in competitie cu universitatile romanesti, ceea ce va duce la cresterea calitatii cursurilor".

Constantinescu apreciaza ca taxele strainilor vor fi mai mari decat cele ale institutiilor superioare autohtone, dar oportunitatile de angajare, in tara sau in strainatate, vor creste.

Integral in EvZ