Biletelul lui Tariceanu s-a intors impotriva lui Basescu. In numai o saptamana, centrul de greutate al dezbaterii publice s-a mutat pe necesitatea suspendarii sefului de stat periculos pentru democratie. Biletelul lui Tariceanu - degradat ca interes si de hotararea PD de a ramane la guvernare - este cel mult subiect de ironii, in niciun caz de motiuni sau de anchete.

Perceptia presedintelui luptator cu mafiile este amenintata de aceea a presedintelui semanator de dezordine si dictator. Deznodamant previzibil, evitabil doar prin pastrarea secretului asupra misivei premierului. Ceea ce ar fi frant cariera politica in floare a Elenei Udrea, aspiranta la conducerea suprema a Partidului Democrat si ar fi pus sub semnul intrebarii onestitatea presedintelui.

Basescu se astepta probabil la o alta reactie din partea clasei politice, de sanctionare a gestului imoral al premierului.

O naivitate uimitoare pentru un animal politic, in conditiile in care majoritatea parlamentara, asa cum remarca si liberalul Paul Pacuraru intr-o emisiune TV, ii este ostila lui si nu premierului. PNL a invatat arta razboiului, si-a revenit uimitor de repede dupa dezvaluirea Elenei Udrea, a intors masinaria infernala impotriva lui Basescu si a castigat politic.

Ca dovada, PD va continua guvernarea, pentru a-si proteja interesele si liderul simbolic de pericolul suspendarii.

Liberalilor le-a fost usor sa mobilizeze celelalte partide parlamentare intr-o campanie anti-Basescu. Este firesc ca PSD si PRM sa faca opozitie actorului politic recunoscut ca Putere. Iar PC si-a asumat deja rolul de baiat de mingi pentru PNL, mai eficient din afara guvernarii.

Faptul ca misiva premierului poate fi asimilata unei interventii in actul de justitie este secundar in fata interesului de a puncta electoral, inainte de alegerile parlamentare. Liberalii au reusit, cu ajutorul unor medii prietenoase, sa ridice galceava la nivel de stire, sa mature discret biletelul sub pres, aratand cu degetul spre cel consacrat drept prim-scandalagiu al tarii.

Or, daca e ceva de care romanii s-au saturat, acesta este conflictul fara de sfarsit.

Comparatia incercata de seful liberalilor si al guvernului intre Basescu si Lukasenko nu este doar o scapare a premierului.

Alaturarea intimideaza prin legitimarea publica a initiativei de suspendare a sefului statului, chiar daca PNL se disociaza oficial, si compromite imaginea „presedintelui jucator” prin insinuarea ca adevarata sa intentie este subordonarea institutiilor statului, sub pretextul luptei anticoruptie.

Amenintarea cu suspendarea din functie functioneaza, fie si numai pentru argumentul ca, indiferent de rezultat, referendumul poate fi periculos pentru raportul intre cele doua institutii, presedintia si parlamentul.

Cand premierul unei tari, un tip subtire, civilizat, trage un asemenea semnal de alarma, tiuitul se aude pana la Bruxelles, iar lui Traian Basescu i se poate inchide iesirea la marea politica europeana. Asteptam cu interes primul sondaj de opinie.