Unul dintre cele mai importante muzee din New York, New York Historical Society prezinta incepand din 26 ianuarie expozitia "Carry Me Home: Dispatches from the Civil War", o manifestare care incearca sa prezinte cu ajutorul scrisorilor, desenelor, fotografiilor si altor documente istorice, din perioada 1861 - 1865, Razboiul de Secesiune din SUA.

Este una dintre putinele ocazii de a prezenta razboiul prin ochii combatantilor sudisti si nordisti, cei care au luptat, au sangerat si au murit in cel mai mare conflict de pe teritoriul Americii de Nord. Cum priveau toti acestia razboiul, ce isi spuneau unii altora, cum ii priveau pe dusmani si ce povesteau in scrisori familiilor, iata intrebari la care organizatorii au incercat sa raspunda.

De-a lungul conflictului, participantii - soldati, prizonieri, sanitari, medici, generali - au pus pe hartie ceea ce vedeau, au trimis si primit scrisori, au tinut jurnale, au desenat scenele traite sau, atunci cand au avut posibilitatea, le-au fotografiat.

Daca atunci era doar o maniera de a rezista psihic tensiunii si mai ales de a trimite stiri familiilor aflate departe, astazi toate aceste documente sunt deosebit de interesante pentru a intelege cum incercau toti acestia sa inteleaga si accepte ce li se intampla.

Prea putini se vor fi gandit sa lase marturii pentru generatiile urmatoare, tocmai de aceea aceste documente sunt cu atat mai pretioase.

Dar nu doar soldatii au fost prezenti in mijlocul conflictelor, ci si reporterii, ilustratorii si fotografii diverselor publicatii, primii jurnalisti de front, care au mers alaturi de trupe si au fost adesea raniti sau ucisi, incercand sa isi faca meseria pana la capat, transmitand mereu informatii despre cum se desfasurau luptele.

Cei aflati aflati departe de front aveau nevoie de cat mai multe informatii, iar cum tehnicile de tiparire si fotografiere se dezvoltasera rapid, in paralel cu serviciile telegrafice, postale si caile ferate, ziarele primeau rapid materialele necesare.

Printre documentele deosebite prezente in cadrul expozitiei se numara scrisori, mesaje telegrafice trimise de ambele tabere, de la cereri de alimente pana la mesaje scurte si tragice ; fotografii originale din seria lui Mathew Brady, "Incidents of the War", un manuscris de epoca scos in secret dintr-o inchisoare din Richmond si publicat in 1862 sub titlul "Viata in inchisoarea din depozitul

de tutun din Richmond"; un numar din "Prison Times", un ziar manuscris realizat de prizonierii sudisti la Fort Delaware in aprilie 1865 ; mai multe schite desenate de un prizonier sudist in 1864 la Point Lookout.

Expozitia dedicata Razboiului de Secesiune este organizata ca o completare a expozitiei "New York Divided : Slavery and the Civil War" (New York-ul divizat : Sclavia si Razboiul de Secesiune), o interesanta si indrazneata abordare a rolului jucat de oras, care a fost atat un centru al miscarii abolitioniste, cat si o virtuala "Capitala a Sudului". Aceasta expozitie a starnit deja controverse, cat si interesul publicului.