Doua documentare semnate de Diana Deleanu vor fi proiectate luni, 29 ianuarie 2007, de la ora 18.30, la Institutul Cultural Roman, in prezentarea criticului Mihai Fulger. Doctor Schileru si Mama Ghita au fost premiate la festivaluri interne si internationale.

Doctor Schileru (2005, 35 min.) il are in prim plan pe Grigore Schileru, medic din Ramnicu Valcea, transformat in personaj literar de Ion Baiesu (nuvela „Treizeci si opt cu doi”, ecranizata de Alexandru Tatos in „Mere rosii”, si romanul „Balanta”).

Un documentar emotionant despre o personalitate fascinanta, convinsa ca, de-a lungul vietii, cea mai importanta realizare este satisfactia sufleteasca a implinirii datoriei.

Documentarul a fost distins cu Marele Premiu si Trofeul festivalului, Premiul pentru Scenariu la Simfest - Tg Mures, Premiul I Festivalul ECO - ETNO- FOLK- FILM, Slatioara, Mentiune Speciala - DaKino Film Festival - Romania si Marele premiu si Trofeul „Golden Beggar” Kosice - Slovacia.

In Mama Ghita (2006, 23 min.) o intalnim pe Gheorghita Maleanu, din satul valcean Barbatesti. Odata cu primul pas al omului pe Luna, protagonista isi dovedeste marele talent de versificator. Incurajata de tovarasii responsabili cu cultura, ea ajunge sa fie considerata „poet-taran de geniu” si chiar „obiect de patrimoniu national”.

Insa caderea comunismului intrerupe brutal cariera artistica fulminanta a „mamei Ghita”, aducandu-i insingurare si uitare. Filmul a obtinut Premiul Special al Juriului si Premiul Special al Juriului la ECO-ETNO- FOLK- FILM- Romania.

In palmaresul Dianei Deleanu figureaza Marele Premiu al Asociatiei Profesionistilor de Televiziune (1995), Premiul pentru Documentar de Arta - Gala Asociatiei Profesionistilor de Televiziune din Romania (2001) si Premiul C.N.A. (impreuna cu echipa TV ETALON) pentru ' Cel mai bun program local TV'.

Accesul publicului la proiectie este liber, informeaza ICR.