Angajatii Serviciului de ambulanta Bucuresti au organizat marti o greva japoneza. Acestia au protestat in curtea institutiei, pornind sirenele autosanitarelor, pentru a sensibiliza opinia publica in legatura cu problemele acestui domeniu.

Nemultumirea a fost provocata in special de un ordin al ministerului Sanatatii prin care se dispune scoaterea din uz a vechiilor masini Dacia, folosite la interventiile de urgenta.

Protestatarii au atras atentia ca sistemul este intr-o continua degradare, marcat de lipsuri, deficiente si nevoi materiale.

Cea mai mare problema se refera la dotarea precara a ambulantelor si la faptul ca si casa de asigurari de sanatate refuza sa semneze contractele de prestari servicii pentru ca o mare parte a angajatilor este in pericol de a-si pierde locul de munca.

De asemenea acestia semnaleaza ca Legea 95/2006 privind reforma in sistemul de sanatate contine lacune in privinta sistemului de urgenta prespitalicesc, iar in anumite cazuri, contine prevederi inaplicabile.

Protestarii se mai plang si de faptul ca mult anuntata actiune de dotare a serviciilor de ambulanta cu autosanitare moderne a fost anulata.

Directorul Serviciului de Ambulanta a Municipiului Bucuresti, Ovidiu Cismaru, a declarat ca spera ca situatia sa se deblocheze: "Cele mai noi masini sunt din 2001 - 2002 si am primit promisiuni pentru 1500 de masini din partea ministerului".

Ultima achizitie de autosanitare a fost facuta de Ministerul Sanatatii in urma cu peste cinci ani, iar reprezentantii serviciului de ambulanta bucurestean atrag atentia ca mai mult de 60 la suta dintre masini sunt foarte vechi.

Mai multe Servicii de Ambulanta din tara s-au alaturat celor de la Bucuresti si au protestat marti in jurul orei 12.