Reintroducerea calomniei si a insultei in Codul Penal a starnit deja reactii vehemente in randul politicienilor si al societatii civile. Clubul Roman de Presa va face apel si va protesta la organismele internationale juridice si de presa in vederea anularii deciziei “rusinoase pentru o Romanie europeana”.

Mai multe puteti afla pe blogul Ioanei Avadani.

CRP constata ca, in mod paradoxal, odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, “atacurile la adresa libertatii presei se produc in serie”.

“Dupa proiectul ministrului Justitiei de a limita accesul presei la informatie, dupa ce procurorii au primit dreptul de a viola cand doresc spatiul electronic privat al cetatenilor, Curtea Constitutionala reintroduce insulta si calomnia ca infractiuni in Codul Penal, decizie de natura sa descurajeze si sa submineze activitatea presei”, se afirma in comunicatul CRP.

Clubul Roman de Presa aminteste ca a dus o lunga batalie pentru dezincriminarea insultei si calomniei si isi mentine ferm aceasta pozitie.

Daca insulta si calomnia revin in Codul Penal aceste doua infractiuni se vor putea pedepsi cu inchisoare din nou. Acest lucru a devenit posibil dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca excluderea din legea penala a insultei si calomniei este neconstitutionala.