Procuratura a finalizat rechizitoriul "lotului Gazeta"

"Controlul informatiilor il detine Liviu Man"

de     HotNews.ro
Marţi, 23 ianuarie 2007, 0:00


Cotidianul Ziua de Cluj a publicat pe internet rechizitoriul intocmit de procurori impotriva jurnalistilor din cadrul retelei Gazeta, informeaza Media lui Comanescu.

Printre cele mai grave acuzatii se numara aceea de apartenenta la un grup infractional organizat si santaj calificat.

Fragmente din document

 • "In cursul anului 2002 inculpatii Man Liviu Aurel, Grama Aurelian si Parcalab Calin Dan au infiintat saptamanalele “ Gazeta de Cluj”, “Ziarul de Mures” si, respectiv, “Gazeta de Maramures”.
  Sumele necesare editarii si publicarii fiecaruia dintre aceste ziare, de circa 200.000.000 ROL / luna au fost atrase, in principal, prin incheierea unor contracte de publicitate. Unele dintre contracte au fost incheiate prin santajarea unor persoane vatamate".

 • "Pe baza probatoriului administrat in cauza am stabilit ca activitatea grupului infractional organizat s-a desfasurat neintrerupt din anul 2004 si pana in prezent, pe raza judetelor Cluj, Bistrita-Nasaud, Maramures, Bihor si Mures, prin intermediul a 10 publicatii care au aparut sub sigla “Trustul Gazeta”."

 • "La publicatiile din cadrul trustului, cu referire directa la “Gazeta de Cluj”, “Gazeta de Bistrita” si “Buna Ziua, Ardeal”, au fost cooptati ca si angajati sau colaboratori persoane care au lucrat anterior in diferite institutii ale statului si detin date sau informatii compromitatoare sau au acces la astfel de informatii cu privire la politicieni,
  persoane potente financiar sau care ocupa functii importante in administratia locala sau in institutii publice."

 • "Grupul infractional este condus de inculpatul Liviu Man Aurel ce detine, asa cum am aratat si anterior, functia de director general in cadrul Trustului de presa “Gazeta”.
  Toate datele, informatiile, zvonurile ( de natura a putea fi folosite la un eventual santaj ), indiferent daca acestea sunt reale sau false si fara sa fie verificate temeinic ) culese de ceilalti membrii ai grupului infractional precum si de la alte persoane angajate in cadrul trustului sunt comunicate inculpatului Liviu Man Aurel."

 • "Inculpatii Grama Aurelian si Parcalab Calin Dan au avut rolul de a dezvolta structura teritoriala a grupului, acestia infiintand si coordonand activitatea ziarelor din judetele Mures si Sibiu, respectiv Maramures, Bacau si Neamt.
  Cei doi erau cei care selectau persoanele ce urmau a fi santajate, coordonau campaniile ce se duceau impotriva lor,inclusiv activitatile de culegere de informatii cu privire la aceste persoane, incheiau contractele cu partile care cedau santajului fie personal, iar in unele cazuri, urmare a santajului primeau direct bunuri sau sume de bani, fara a incheia contracte."

 • "Printre primele demersuri ale membrilor grupului infractional, la deschiderea unor noi redactii, erau acelea de a identifica si racola persoane foste sau actuale angajate ale unor institutii ale statului, si cu precadere, ale structuri informative. "

 • "Din probele administrate rezulta ca inculpatii, invinuitii si ceilalti membrii ai grupului infractianal s-au folosit de calitatea lor de ziaristi, pentru a santaja atat persoane publice cat si private, utilizand informatii de presa in mod tendentios, cu rea-credinta, activitatea lor neavand drept scop o corecta informare a opiniei publice."

 • "Tot inculpatul Liviu Man Aurel este cel care are controlul absolut asupra continutului articolelor, care privesc persoana santajata, (chiar daca in cele mai multe situatii articolele sunt scrise de ceilalti angajati ai trustului de presa) precum si cu privire la momentul aparitiei acestora.
  Articole sunt republicate periodic cu mici modificari, prin rotatie, in una din publicatiile apartinand trustului."

 • "In general, articolele porneau de la fapte sau imprejurari reale, dar care au fost distorsionate in mod voit si prezentate tendentios, de cele mai multe ori, prin interventia directa a invinuitei Onac Memoranda Suppllexa . Au existat si situatii in care articolele nu au avut nicio baza reala, fiind pure inventii."

  Citeste materialul de urmarire penala


 • 273 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
   Rechizitoriul (Marţi, 23 ianuarie 2007, 23:28)

   andrei [anonim]

   Fragmente din rechizitoriu au aparut inainte de a fi "descoperit" de ziuadecj in Monitorul de Cluj, editia marti, 23 ianuarie, Evenimentul Zilei, editia de Transilvania, tot de azi, precum si pe agentiile Mediafax si Newsin, cu o zi inainte, adica pe 22 ianuarie. Rechizitoriul se poate gasi pe internet pe blogul unui ziarist din Maramures si circula pe mailul jurnalistilor clujeni de aseara. De asemenea, se afla si pe siteul Ziarului Clujeanului. Nu vad ce a facut special Ziua de Cluj.
  • 0 (0 voturi)    
   RUSINE CONVENTIEI MEDIA PT SOLIDARIZAREA CU SANTAJISTII DE LA CLUJ (Miercuri, 24 ianuarie 2007, 8:07)

   vasile [anonim]

   la finele anului trecut com s-a solidarizat cu acei infractori din trustul gazeta spre scirba intregilor jurnalisti din romania si ,in special, a celor din cluj. rusine
  • 0 (0 voturi)    
   Coreea de Sud in UE? (Miercuri, 24 ianuarie 2007, 9:21)

   Dani [anonim]

   Vezi articolul despre vizele pt SUA...
   De cand e Coreea de Sud in UE?
  • 0 (0 voturi)    
   Invidia unora (Miercuri, 24 ianuarie 2007, 9:24)

   Adrian Roman [anonim]

   Dar nu pot sa inteleg de unde toata aceasta invidie. Poate ca dintr-o cauza bine stiuta: Ziua de CLUJ e cel mai citit cotidian online din Cluj. Ciuda tie frate.....
  • 0 (0 voturi)    
   Rechizitoriul (Miercuri, 24 ianuarie 2007, 9:32)

   Don [anonim]

   Acum sincer, nu vi se pare ca e descrisa activitatea din oricare din redactiile de la Bucuresti? Gandul, Ziua, Academia Catavencu, Adevarul?

   Sunt curios daca hotnews va rezerva acelasi spatiu generos si apararii. Am citit si e rechizitoriul si e cusut cu ata alba. Sunt curios si cum va fi coroborat rechizitoriul cu declaratiile.
  • 0 (0 voturi)    
   Fara invidie (Miercuri, 24 ianuarie 2007, 10:23)

   andrei [anonim]

   Nu e vorba de nici o invidie, ziua de cluj pur si simplu a ratat subiectul, ca atare unul din redactorii lor de pe justitie a si fost penalizat. Am uitat sa mentionez si Romania Libera la ziare care au dat inainte de ziua subiectul. Asa ca s-o lase mai moale cu cel mai citit cotidian on line din cluj, ca se citesc redactorii intre ei si ii mai citesc ceilalti ziaristi, ca sa vada ce scriu, plus prietenii si clientii patronilor. Cel mai mic procent este cel format din oameni care chiar sint cititori de presa.
   Si cu atit mai interesant este ca ziuadecj a ratat subiectul cu cit cel putin doi oameni din redactia lor (un redactor si unul din patroni) sint martori in dosarul gazeta.
  • 0 (0 voturi)    
   bai Dani (Miercuri, 24 ianuarie 2007, 10:31)

   her [anonim]

   esti un incompetent... in ale cititului cel putin.

   "Cele 12 tari membre UE si care vor participa la discutii sunt: Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Romania si Slovacia, Grecia. Pe langa acestea(pentru low IQ people: adica in afara de cele mai sus mentionate, 12 la numar, membre UE) va mai lua parte si Coreea de Sud."
  • 0 (0 voturi)    
   Stimati jurnalisti (Miercuri, 24 ianuarie 2007, 10:54)

   Un cititor [anonim]

   A publica rechizitoriul, sau fragmente din acest document al procuraturii, adica al acuzarii, nu inseamna a face jurnalism! A da numai comunicate DIICOT, o institutie a statului care, iata, atenteaza tot mai mult la libertatile si drepturile fiecaruia dintre noi ca cetateni si, in plus, a avea nonsalanta de a te si semna pe ele, nu inseamna, nici pe departe, a face jurnalism.
   Pe vremurile de trista amintire, in cazul atator procese politice, tot asa rudimentar procedau si ziaristii comunisti. Dar ei, poate, aveau circumstanta atenuanta a fricii totalitare.
   Va rog, convingeti-ne pe noi, cititorii vostri, ca sunteti jurnalisti. Ca stiti si aveti curajul sa faceti jurnalism. Ca sunteti (inca) liberi!
   Va veni un timp cand acest caz va face istorie. Iar prestatia voastra de pana acum se va vedea jalnic.
   Cu admiratie si speranta, pentru aceasta breasla aparent decapitata!
  • 0 (0 voturi)    
   Pentru "un cititor" (Miercuri, 24 ianuarie 2007, 17:43)

   andrei [anonim]

   Daca unul din acesti "ziaristi" carora le plingeti de mila, "breasla decapitata" etc, venea sa va spuna "dai banul ca sa tac, sa nu spun ceva compromitator despre tine, indiferent ca e adevarat sau inventez", le-ati mai fi plins de mila? Nimeni nu spune ca a publica rechizitorii si comunicate e jurnalism, dupa cum nici a santaja pentru ca ziarul tau sa existe nu este!

   Dar rechizitoriul acela trebuia sa fie facut public, pentru ca acest caz este extrem de important in istoria presei romanesti. De aici incolo se va deosebi jurnalismul ala dupa care plingeti dvs si jurnalismul ala care nici nu merita sa se numeasca asa. Procesul Gazeta, daca e dus pina la capat cu curaj de toata lumea, va putea schimba multe in presa. Sigur ca poate crea un precedent periculos, orice om de afaceri cu probleme ar putea spune ca e santajat atunci cind un ziarist va scrie despre el, dar asta, sper eu, va responsabiliza breasla. Discutii inregistrate la vedere, cu reportofonul pe masa, ce avem de spus, spunem oficial, investigatii adevarate, nu ponturi vindute la bere de politai si lucratori de la sri, fara calomnii, fara inventii - daca nu iese materialul, nu iese, mai astepti pina ai ceva ce poate fi scris! Si da, sint jurnalist, asa ca stiu foarte bine ce vorbesc.
  • 0 (0 voturi)    
   ziua =zoaia (Duminică, 28 ianuarie 2007, 7:42)

   mar [anonim]

   sa fie clar
  • 0 (0 voturi)    
   Demolare rechizitoriu (Luni, 29 ianuarie 2007, 15:43)

   Cornel Sabou [anonim]

   http://cornelsabou.blogspot.com/2007/01/demolarea-unui-rechizitoriu-stalinist-i.html

  Abonare la comentarii cu RSS

  ESRI

  Top 5 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri

  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
  hosted by
  powered by
  developed by
  mobile version