Doua persoane au murit si peste 100 au fost ranite in confruntarile care au avut loc, marti in Liban. Mii de protestatari, opozanti ai Guvernului, au blocat drumurile principale din capitala Beirut, au incendiat cauciucuri de masina si au ridicat baricade din pietre .

Demonstratiile reprezinta inceputul grevei generale cerute de partidele de opozitie care vor formarea unui guvern de uniune nationala, relateaza agentiile internationale de presa.

Surse din politie au anuntat ca un membru al partidului proguvernamental crestin Fortele Libaneze a fost impuscat mortal in orasul Batroun, situat la nord de Beirut. O alta persoana a fost ucisa in orasul Tripoli, majoritar sunnit.

35 de persoane au fost internate in stare grava la spital in urma schimburilor de focuri dintre partile rival, iar alte 100 au fost ranie in timpul confruntarilor.

Fortele de ordine libaneze au tras focuri de arma in aer, pentru a impiedica avansarea multimii, in Beirut si pe o autostrada din nord. Activitatile cotidiene au fost paralizate marti, in capitala Libanului si in multe alte zone ale tarii.

Premierul libanez Fuad Siniora a cerut populatiei sa puna capat grevei si sa se reintoarca la lucru. El a mai spus ca trupele de interventie vor fi desfasurate pentru de redeschie caile de acces catre orase. Guvernul a condamnat protestele, care au loc cu trei zile inaintea unei conferinte internationale pe tema ajutorului pentru reconstructia Libanului.

Greva are ca fundal protestele de masa conduse de Hezbollah. Sustinatorii opozitiei prosiriene asediaza din decembrie o cladire guvernamentala din centrul Beirutului, paralizand, in mare masura, centrul orasului.