In loc sa-si inchirieze un apartament, o casa sau o camera la hotel pentru vacanta de vara, romanii cu bani au inceput sa-si achizitioneze propriile imobile in tari exotice. Cele mai cautate destinatii sint Italia si Spania. Altii se orienteaza catre America, statul Florida de pe coasta Atlanticului fiind o tinta pentru romani.

„Este un segment foarte redus de oameni care cumpara astfel de imobile si nu achizitioneaza pentru a avea profit.

In general le folosesc drept case de vacanta pe care le pot inchiria in restul anului, desi din chirii nu obtin sume mult mai mari decit in Romania...“, ne-a declarat Liviu Ureche, directorul general al agentiei SATO, care apreciaza ca in Italia si in Spania (foto) piata imobiliara este foarte stabila si destul de scumpa.

Potrivit acestuia, in Italia, spre exemplu, suma investita pentru achizitionarea unei locuinte poate fi recuperata prin inchiriere intr-o perioada de 25-30 ani, in vreme ce in Romania acest interval este de cel mult 15-20 de ani.

Preturi duble

Directorul SATO sustine ca romanii interesati de achizitii imobiliare in strainatate investesc in general intre 250.000-500.000 de euro, dar nu mai mult de un milion de euro. Un apartament cu doua camere la Roma costa cel putin 130.000 de euro, in vreme ce pentru o casa pretul porneste de la 500.000 de euro.

In schimb, in Bucuresti proprietarii cer de la 60.000 de euro in sus pentru doua camere si peste 200.000 de euro pentru o casa. Aproape la fel de scumpe sint imobilele si in Spania. Un metru patrat in aceasta tara costa in jur de 2.000-2.500 de euro pe metru patrat.

Cel mai mult costa insa un apartament in Statele Unite ale Americii. Casele sint insa mai ieftine. Pretul mediu de vinzare este acolo de 600.000 de dolari (aproximativ 450.000 de euro), iar casele sint tranzactionate la o medie de 450.000 de dolari (circa 350.000 de euro).

„Pretul mediu al apartamentelor este mai mare decit valoarea de achizitie a caselor, deoarece blocurile sint amplasate mai aproape de ocean, criteriu esential pe aceasta piata“, a declarat pentru MEDIAFAX directorul executiv al agentiei imobiliare Florida Investment and Marketing, Mihaela Butnaru.

Integral in Cotidianul