Autoritatile au confirmat miercuri prezenta virusului H5 al gripei aviare in sud-estul Ungariei. Un laborator ungar a confirmat prezenta virusului H5 al gripei aviare la pasarile de la o ferma din sud-estul tarii, a anuntat Ministerul Agriculturii de la Budapesta, citat de MTI.

Analizele, efectuate de un laborator pentru igiena animala din capitala Ungariei, au stabilit ca pasarile au fost infectate cu o tulpina inalt patogena a virsului H5, care provoaca gripa aviara. Probele vor fi trimise joi la laboratorul din Weybridge, din Marea Britanie, care va stabili daca virusul este de tip H5N1.

Pasarile apartin unei mari ferme din sud-estul tinutului Csongrad, unde aproximativ 40 de gaste s-au imbolnavit, iar cinci au murit. Veterinarii care au vazut pasarile au spus ca suspiciunea pentru infestarea acestora cu gripa aviara este justificata, fapt care s-a confirmat ulterior.

Autoritatile ungare au stabilit o zona de protectie in jurul fermei, informand toate organizatiile internationale interesate de aceasta problema, a mai declarat Benedek. Anul trecut dupa imensa infectie cu H5N1, Ungaria a avut peste un million de pasari infectate.