Agentia de rating Coface a mentinut ratingul acordat Romaniei la "A4", enumerand printre punctele slabe tensiunile din cadrul coalitiei guvernamentale care pot ingreuna continuarea procesului de reforma.

De asemenea, analistii agentiei atrag atentia asupra cresterii deficitului de cont curent care poate accentua dependenta Romaniei de capitaluri externe, in timp ce avansul imprumuturilor s-ar putea reflecta in calitatea portofoliilor de credite ale bancilor.

Potrivit reprezentantilor Coface, pe termen scurt deficitul de cont curent este sub control, ca urmare a aderarii la Uniunea Europeana si a investitiilor straine directe, insa, pe termen mediu, situatia ar putea deveni riscanta, cu un risc crescut de curs valutar, pe fondul reducerii veniturilor din privatizari.

Motorul cresterii economice aferente anului 2006 a fost consumul intern, sustinut atat de cresterea salariilor, cat si de explozia creditelor de consum. Printre factorii pozitivi se mai numara solvabilitatea companiilor romanesti, care vor avea insa de luptat cu cresterea salariilor si cu aprecierea leului.

Sectoarele economice cu putere finaciara ridicata sunt sectorul auto, telecomunicatii si IT, in timp ce la polul opus se situeaza firmele din industria textila, a mobilei, agricola.

Datele Coface arata ca anul trecut 60% din companiile care activeaza in Romania au inregistrat o crestere a profitului de peste 10%, iar 55% din companii vor avea o crestere a profitului de peste 10%.

Clasificarea Coface include sapte clase de risc, "A1", "A2", "A3", "A4", "B", "C", "D", care indica in ce masura capacitatea de plata a companiilor este afectata de catre perspectivele politice, financiare si economice din tara respectiva.

Ratingul A4, acordat Romaniei, indica un istoric al platilor mediocru, care se poate inrautati din cauza unui mediu politic ce se deterioreaza, cu repercusiuni asupra mediului economic. Cu toate acestea, probabilitatea de neplata este inca admisibila.

Ratingul unei tara se calculeaza pe baza a sapte tipuri de indicatori: vulnerabilitatea dezvoltarii, instabilitatea politica si institutionala, fragilitatea sistemului bancar, criza de lichiditate de valuta, gradul de indatorare externa, vulnerabilitatea fata de capitalul strain si comportamentul de plata al companiilor.