Guvernul amana majorarea salariilor profesorilor, care ar fi trebuit sa aiba loc chiar din luna ianuarie, pe motiv ca trebuie discutate inechitatile salariale din sistemul educational.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, a amintit, miercuri, ca exista discrepante foarte mari intre salariile acordate in invatamantul universitar si nivelul veniturilor din celelalte sisteme educationale.

Ea a precizat ca solicitarea Guvernului privind reanalizarea modului de repartizare a sumelor nu urmareste o reducere a cuantumului de majorare a salariilor pentru educatie, ci se refera strict la problema discrepantelor existente.

„Guvernul a analizat in prima lectura proiectul de ordonanta privind majorarea salariilor cadrelor didactice si ale personalului din educatie, propunerea fiind ca majorarea pentru personalul din invatamant sa fie de 23% in 2007”, se arata intr-un cominicat al Guvernului.

Potrivit majoararilor anuntate, un profesor universitar cu o vechime de peste 40 de ani ar avea, pentru o norma, o majorare de aproximativ 10,5 milioane lei vechi. Prin comparatie, un conferentiar universitar ar primi in plus 5,19 milioane lei vechi, un sef de lucrari 4,02 milioane lei vechi, iar un asistent universitar 2,92 milioane lei vechi.

Ministerul Educatiei si Cercetarii va trebui sa prezinte o noua varianta a actului normativ in sedinta de saptamana viitoare a Guvernului, care sa elimine inechitatile si diferentele mari dintre aceste salarii, a precizat Oana Marinescu.

Update: Presedintele FEN, Catalin Croitoru a declarat pentru HotNews.ro ca eliminarea inechitatii dintre veniturile profesorilor universitari si salariile celorlalte categorii din invatamant era necesara si ca acest lucru nu amana majorarile, care vor intra in vigoare la termenul stabilit, 1 ianuarie 2007.