La Muzeul National de Istorie va fi deschisa vineri, 26 ianuarie, expozitia “Epoca de aur. Intre propaganda si realitate”. Expozitia vernisata chiar de ziua de nastere a dictatorului Nicolae Ceausescu se doreste un prim pas in realizarea proiectului de infiintare a unui Muzeu al Comunismului initiat de Asociatia Civic Media impreuna cu Ministerul Culturii si Cultelor.

Potrivit comunicatului de presa al MCC, expozitia are rolul de a marturisi si de a atrage atentia asupra contextului politic si social care a alterat mentalul si memoria generatiilor trecute. In acest fel va deveni, o data in plus, inteligibila survenirea insurectiei din decembrie 1989.

In cadrul acestei expozitii va fi prezentat aparatul de propaganda al regimului comunist: presa scrisa, presa radio-tv, odele dedicate conducerii Partidului Comunist Roman de catre o parte a oamenilor de cultura ai vremii. Vor fi evidentiate mijloacele de represiune si de control ale Partidului Comunist si ale Securitatii.

In acest context, vor fi omagiati membrii rezistentei anticomuniste, minerii care au organizat greva din 1977, muncitorii brasoveni care au protestat in noiembrie 1987 si, evident, toti cei care au participat la revolta din decembrie 1989. Reprezentantii acestora vor fi prezenti la vernisajul expozitiei.

Proiectul privind un eventual “Muzeu al Comunismului” prevede lansarea muzeului in cadrul unei conferinte internationale si completarea acestuia printr-un centru de cercetari aflat sub egida Academiei Romane, institutie care a fost deja consultata prin intermediul Institutului National pentru Studiul Totalitarismului, informeaza initiatorii proiectului.

In cadrul acestui proiect au fost invitate sa colaboreze asociatii ale luptatorilor anti-comunisti, Universitatea Bucuresti, Institutul Polonez, Consiliul National Pentru Studierea Arhivelor Securitatii, Televiziunea Romana, Societatea Romana de Radiodifuziune, Agentia Nationala de Presa “Rompres”, Ordinul Arhitectilor din Romania si Muzeul National de Arta Contemporana.