Capitala si imprejurimile reprezinta singura regiune de dezvoltare din Romania cu sanse de a prinde trenul UE. O dovedesc cifrele statistice pe 2006 dar si previziunile facute de Comisia Nationala de Prognoza pentru perioada 2007-2012.

Oricum, drumul de parcurs e foarte lung: o probeaza faptul ca, spre exemplu, la capitolul produs intern brut pe cap de locuitor (PIB) abia daca va sari de 12.000 de euro in 2007 si 2008. Or, cea mai slaba economie din spatiul comunitar, Portugalia, inregistra in anul 2006 un produs intern brut de circa 14.000 de euro pe cap de locuitor.

Si este vorba de o medie la nivel national, nu o medie a unui oras! Comparatiile ar deveni cu mult mai deficitare pentru Romania daca am face o raportare a PIB la puterea de cumparare, indicator uzual pentru masurarea nivelului de trai, la nivel mondial. In acest caz, Capitala nu atinge nici macar pragul cu care portugalia l-a avut in primul an dinaintea intrarii in Uniunea Europeana.

Oricum, regiunea Bucuresti, cu o populatie de peste doua milioane locuitori va ramane pentru multa vremee cea mai prospera din tara: anul trecut a concentrat 40% din intreg importul Romaniei si circa 20% din exporturi. Din pacate, in valori absolute, Capitala contribuie si cu peste 75% din deficitul balantei comerciale.

In studiul Comisiei Nationale de Prognoza se mai regaseste o idee extrem de interesanta: aceasta regiune are o structura a PIB asemanatoare cu cea a tarilor din UE. Spre deosebire de economia romaneasca per ansamblu, care e total diferita de cea comunitara. Nu degeaba sapte din cele opt regiuni de dezvoltare romanesti sunt cotate printre cele mai slab dezvoltate formatiuni geografice europene.

Regiunea Bucuresti, care include capitala si Ilfovul, cu o populatie de circa 2,3 milioane de locuitori, nu doar ca este cea mai prospera din tara, dar detine un record greu egalabil, adica anul trecut a concentrat 40% din intreg importul Romaniei si aproximativ 20% din exporturi. Insa, in valori absolute, contribuie si cu peste 75% din deficitul balantei comerciale.

Dar cea mai surprinzatoare afirmatie a Comisiei Nationale de Prognoza, care se regaseste intr-un studiu dat recent publicitatii, este aceea ca aceasta regiune are o structura a PIB asemanatoare cu cea a tarilor din UE.

De asemenea, regiunea din care face parte Capitala a avut o crestere economica situata la peste 7% in ultimii doi ani, respectiv de 7,3% in 2005 si de 7,8% in anul 2006, cu mult peste peste media nationala. Capitala ca atare, in cadrul regiunii furnizeaza practic 85% din Produsul Intern Brut.

Studiul la care s-a facut anterior trimitere, "Dezvoltarea regionala", realizat de catre Comisia Nationala de Prognoza demonstreaza, de altfel, importantul decalaj existent intre gradul de dezvoltare a tuturor regiunilor din Romania si cea mai sus amintita, dar scoate in evidenta si alte aspecte surprinzatoare.

Serviciile, pondere de 60%

De fapt, studiul precizat anterior subliniaza faptul ca regiunea Bucuresti are o structura atat de diferita de cea a economiei nationale, incat s-ar putea vorbi despre doua economii total diferite. Mai mult, daca se are in vedere structura Produsului Intern Brut, atunci cea a regiunii din care face parte Capitala este "asemanatoare cu cea a Uniunii Europene.

Principala particularitate a acesteia este faptul ca in structura economiei bucurestene, sectorul tertiar are o pondere de peste 60%, industria - circa 19%, iar constructiile in jur de 7,5%, iar agricultura mai putin de 1%.

Dar regiunea Bucuresti reprezinta si cea mai importanta piata a fortei de munca, ea concentrand in anul 2005 -ultimul an pentru care datele sunt complete- aproximativ 12,4% din populatia civila ocupata a Romaniei si 18,8% din numarul mediu de salariati.

De asemenea, castigul salarial mediu net a fost in anul respectiv de 977 de lei, in crestere cu 32,7% fata de anul anterior, devansand practic salariul la nivel national cu 31%. Pentru anul trecut, 2006, este estimata o crestere a salariului mediu net cu 13,7%.

Integral in Curentul