Totul a fost “rosu” astazi...Investitorii au facut un “profit-taking” de toata frumusetea, desi vestile despre rezultatele companiilor au fost bune, iar pretul petrolului a scazut. Nu e nimic rau ca s-a intamplat aceasta corectie, ea va face loc cresterilor viitoare. Sa vedem ce s-a intamplat si, mai ales, de ce s-a intamplat scaderea...

Joi 25 Ianuarie indicele Dow Jones a scazut 119,21 puncte, adica 0,94% la 12.502,56, S&P500 -1.13% la 1.423,90, iar indicele de tehnologie Nasdaq100 a scazut 1,38%, adica 24,88 puncte la 1.777,75.

Europa, inchizand sesiunea mai devreme, a reusit sa performeze ceva mai bine: DAX30 din Germania -0,43% la 6.719,58 puncte, indicele pan-european EuroStoxx50 -0,28% la 4.175,70 iar FTSE100 de la Londra a scazut 45,5 puncte, adica 0,72% la 6.269,3.

Mass-media internationala a pus scaderea din Statele Unite pe baza datelor despre vanzarile de case (cele deja construite cu ceva timp in urma, nu acelea noi) din luna Decembrie, publicate astazi. Acestea au scazut cu 0,8% la 6,22 milioane, fata de 6,25 milioane cifra estimata si 6,27 milioane luna precedenta.

Sa fi fost aceasta mica diferenta motivul scaderii burselor? Personal, am serioase dubii...

E drept insa ca, avand acum datele pentru intreg anul 2006, putem vedea ca vazarile de case au inregistrat cea mai mare scadere anuala din ultimii 17 ani. Potrivit Reuters, per total an scaderea a fost de 8,4%. Dar, cu toate acestea, imi pastrez dubiile...

Si am sa argumentez: acum 17 ani piata imobiliara inregistra o scadere aproape dubla: 14,8%. In plus, nimeni nu se astepta ca in 2006 sectorul imobiliar sa creasca. Iar faptul ca scaderea din Decembrie a fost minora, nu ne poate face decat sa credem ca sectorul s-a stabilizat.

Mai mult: numarul caselor puse la vanzare dar care inca nu si-au gasit noul proprietar a scazut cu 7,9%, in timp ce pretul acestora a crescut cu 2,3%. Cu alte cuvinte, vesti bune! Din care rezulta ca prabusirea sectorului imobiliar este deja istorie.

Sigur, nu putem omite faptul ca aceasta stabilizare ar putea sa nu dureze mult si sa reinceapta declinul, dar din datele de pana acum acest lucru nu este probabil.

Sa rezumam: sectorul imobiliar nu mai da semne de ingrijorare. Sansele ca economia americana sa fie impinsa in recesiune din aceasta cauza devin din ce in ce mai mici. Dar acesta nu este un motiv care sa justifice scaderea burselor si explicatia trebuie cautata in alta parte.

Randamentul bond-urilor cu scadenta la 10 ani a inregistrat astazi cel mai ridicat nivel din luna August: 4,88%. Aici este problema! La inceputul lunii Decembrie randamentul acestor instrumente era cu foarte putin peste 4,4%, a crescut la 4,7% la finele anului trecut si la 4,88% in sesiunea curenta.

Orice gen de scumpire a creditului (fie prin dobanda de referinta stabilita de banca centrala, fie prin dobanda acestor titluri de stat) nu are cum sa ajute pietelor de capital, mai ales in faza de consolidare a ciclului economic.

In plus, faptul ca deja analiza tehnica arata de ceva vreme o tendinta de supracumparare a indicilor pietelor de capital determina o mare parte din manager-ii de portofolii sa devina mai prudenti. Aceste perioade, tulburi sa le spunem, sunt de multe ori insotite de o crestere a volatilitatii pe termen scurt, adica de intoarceri rapide de trend.

De obicei, in aceste situatii, ori are loc o corectie sanatoasa (care poate dura de la cateva zile pana la cel mult cateva saptamani), ori trend-ul se inverseaza pe termen mai lung, ori are loc o tranzactionare “in palier” dupa care, pe baza datelor fundamentale bune, cresterea se reia. Caz in care analiza tehnica nu mai conteaza, aparand fenomenul de “short covering”.

Se prea poate ca, in zilele ce urmeaza, sa continue excesul de volatilitate. Sezonul raportarilor financiare trimestriale ale companiilor este in toi, Vineri vom afla datele cu privire la bunurile de folosinta indelungata si a vanzarilor de case noi din Statele Unite, iar saptamana viitoare se anunta a fi si mai aglomerata.

Va voi tine la curent...

dezbate pe blogul lui Liviu Moldovan