Specialistii BitDefender, divizia de securitate a datelor a grupului Softwin estimeaza ca anul acesta vor creste de cel putin 2 ori mesajele de tip phishing adresate romanilor care detin carduri bancare.

Aceste atacuri informatice permit unui haker sa obtina in mod ilegal datele personale ale utilizatorilor, precum si alte informatii confidentiale (conturi, carduri, parole, sustragere de baze de date, etc) care pot fi utilizate ulterior in scopuri personale (comert ilicit, trafic de informatii).

Anul 2007 va aduce cu siguranta o inmultire a atacurilor prin e-mail, iar recentele mesaje referitoare la Saddam Hussein, la furtuna care a lovit Europa sau la moartea lui Putin, au demonstrat ca stirile zilei vor deveni instrumente pentru tehnici de inginerie sociala. Practic, hackerii incearca sa atraga atentia utilizatorilor de e-mail pentru a-i determina sa deschida programele din atasament. Ulterior, acestia vor avea acces catre PC-ul infectat.

In 2007, mesajele de tip spam cu imagini atasate si fara text vor reprezenta peste 50% din totalul spam-ului mondial. In acest moment, majoritatea solutiilor antispam nu ofera nici un fel de protectie impotriva acestui fenomen.

In domeniul malware vor predomina exploit-urile asupra aplicatiilor de productivitate tip office si asupra comunitatilor online (social networks sites) precum MySpace si YouTube. Aceste exploit-uri pot fi folosite impreuna cu aplicatii tip rootkit pentru raspandirea spyware-ului.

Pentru companii, vectorul principal de atac va fi reprezentat de vulnerabilitatile aplicatiilor de tip office. Acestea sunt exploatate si comercializate "underground" pentru crearea de atacuri informatice, special pentru anumite "victime".

In 2007, vor continua, de asemenea, sa fie produse din ce in ce mai multe aplicatii informatice, gata infectate. In aceste cazuri, hackerii pretind ca vor sa contribuie la securitatea utilizatorilor, in schimb ascund in codul aplicatiilor virusi sau spyware.