Guvernul a aprobat Programul de convergenta, a anuntat Purtatorul de Cuvant al Guvernului. Romania va adera la Mecanismul European al Ratelor de Schimb in 2012 si are ca tinta adoptarea Euro in 2014.

"Potrivit reglementarilor europene, fiecare stat membru elaboreaza si trimite un astfel de Program. Este un document tehnic, dar foarte important. Pe baza lui, Romania va fi inclusa in viziunea financiara a UE", a declarat Oana Marinescu.

Purtatorul de Cuvant al Guvernului a afirmat ca Programul prezinta principalele directii pe care se va indrepta Romania din punct de vedere al reformelor si masurile care vor fi luate, astfel incat sa se realizeze convergenta reala intre dezvoltarea Romaniei si cea a Uniunii Europene.

Programul de convergenta trebuie transmis pana la sfarsitul acestei luni, pentru a fi analizat concomitent cu cele ale celorlalte state membre. Programul a fost elaborat cu consultarea organizatiilor nonguvernamentale, sindicate si patronate, precum si personalitati stiintifice, a spus Oana Marinescu.

Potrivit Programului, Romania nu va adera la Mecanismul European al Ratelor de Schimb, ERM-2, premergator adoptarii euro, mai devreme de 2012. Termenul de realizare al angajamentului pentru adoptarea monedei euro este anul 2014.

"Acest interval de timp de cativa ani este necesar pentru a permite Romaniei sa aplice acele masuri si acele reforme care sa asigure capacitatea economiei de a sustine moneda euro", a declarat Purtatorul de Cuvant al Guvernului.

Documentul mentioneaza clar prioritatile asupra carora Guvernul se va concentra in perioada urmatoare si principalele finantari in perioada urmatoare: respectiv educatie, cercetare, mediu si infrastructura.

De asemenea, in program sunt precizate si politicile sectoriale care trebuie promovate pentru a creste eficienta utilizarii resurselor publice, precum si reformele structurale care trebuie promovate din punctul de vedere al finantelor publice, respectiv reforma sistemului de pensii, reforma sistemului de sanatate, descentralizarea, imbunatatirea cadrului institutional si a orientarii pe termen

mediu in alocare a resurselor publice, a aratat Purtatorul de Cuvant al Guvernului.

Integral in EurActiv.ro