Un sondaj efectuat de Reuters in randul celor peste 1100 de personalitati economice prezente la forumul de la Davos, arata ca mersul economiei mondiale va continua sa fie unul bun pe parcursul anului 2007, optimismul fiind starea ce domina atmosfera micutei statiuni elevetiene.

Sondajul releva ca 92% dintre cei intervievati “sunt increzatori” si “oarecum increzatori” in mersul afacerilor in 2007.

“In ultimile saptamani oamenii au vorbit mult despre criza care va veni intr-un fel sau altul. Anul acesta nu am simtit nici o criza. Chiar mai mult, am sesizat provocarile pe temen lung”, spune Aaron Frenkel, vice-presedinte al grupului de asigurari ING.

Si reprezentantii controversatei companii miniere De Beers, lider mondial in productia de pietre pretioase, sunt extrem de satisfacuti de mersul afacerilor.

“Cererea de diamante a fost mare. Dupa trecerea sarbatorilor de iarna, la nivelul SUA, aceasta a crescut cu 5% in pofida informatiilor care spun ca economia SUA e in declin”, spune Stephen Lussier, director executiv al de Beers, citat de Reuters.

Cu toate acestea, economistii fac ce stiu mai bine, si anume sa se ingrijoreze.

Nouriel Roubini, economist si profesor in cadrul New York University, a declarat ca economia americana e amenintata de trei mari probleme.

“Economia SUA e amenintata de trei ursi. Recesiunea pietei imobiliare, nivelul ridicat al dobanzilor la credite si preturile, inca mari, ale petrolului”

Incalzirea glonala- o problema la moda

Schimbarile climatice sunt o alta sursa de discutii in cadrul forumului. In ciuda faptului ca multi dintre cei prezenti o considera un subiect de discutie la moda, acesta a dominat atmosfera primelor doua zile de forum.

Totusi, un sondaj informal facut in randurile celor 2400 de participanti releva ca majoritatea sunt de acord ca problema incalzirii globale ar putea da mari batai de cap planetei, fiind totodata si cea pentru care nu se intrevede nici o rezolvare.

Oficialii chinezi au fost foarte rapizi in reactie, spunand ca tara lor, aflata intr-o imensa dezvoltare, va deveni mult mai eficienta in utilizarea energiei.

“Problema e vestul” au transat chinezii problema.

BERD vrea Rusia in Organizatia Mondiala a Comertului

Presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, Jean Lemierre a insistat vineri ca Rusia sa fie admisa cat mai rapid in randul Organizatiei Mondiale a comertului, totul pe fondul ingrijorarilor tot mai mari fata de politica energetica pe care o practica Rusia.

“E foarte important ca Rusia sa fie inclusa in OMC cat mai rapid”

Ingrijorarile lui Lemierre survin pe fondul problemei campului gazeifer de la Sakhalin 2, evaluat la suma de 22 de miliarde de dolari, afacere din care Royal Dutch Shell si partenerii sai au fost fortati sa iasa in favoarea Gazprom-ului.

Daca Rusia va fi acceptata in OMC, ea va trebui sa respecte legislatia si normele internationale privind producerea si furnizarea energiei. Acesta este argumentul central al BERD, care vede in acceptarea Rusiei in OMC calea catre eliminarea problemelor aparute in cazuri gen Sakhalin.