Politia italiana a finalizat, in aceasta saptamana, una dintre cele mai mari operatiuni impotriva traficului de fiinte umane, arestand aproape 800 de persoane despre care se presupune ca introduceau in Italia femei si minore din Africa si din Europa de Est, inclusiv din Romania, pentru a le forta sa se prostitueze.

In urma unor raiduri coordonate in 17 regiuni, carabinierii au arestat in patru luni 780 de persoane, suspectate de proxenetism si instigare la imigratie ilegala, si a demarat investigatii in stare de libertate in cazul a peste 1.300 de persoane.

Conform Ministerului italian de Interne, citat de AFP, 97% dintre cei arestati si 93% dintre persoanele cercetate in libertate, in urma marii operatiuni botezate "Spartacus", provin din afara Italiei.

Aproape un sfert dintre sclavele sexuale sunt minore

Potrivit unei estimari a expertilor din Ministerul de Interne de la Roma, 20-25% dintre sclavele sexuale sau prostituatele benevole depistate in cadrul raidurilor sunt minore.

Povestea acestora este de obicei aceeasi - in timp ce femeilor li se promiteau locuri de munca sau burse in Italia, minorele erau in general cumparate in tara de origine de la familii sarace, pentru sume de ordinul a 200 de euro.

Femeile castigau in medie 5.000 de euro pe luna, banii ajungeau la proxenetii care le tineau in captivitate, le bateau, le violau si le fortau sa se prostitueze, uneori si dupa ce acestea ramaneau insarcinate.

O romanca, Maria, de 16 ani, le-a spus reporterilor cotidianului britanic "The Times" ca a fost vanduta de familia ei si dusa in Landispoli, la nord de Roma, unde "a fost tratata ca un animal".

Rapitorii i-au luat pasaportul si telefonul mobil si a fost obligata sa se prostitueze pe strada. Ea a declarat politiei ca a incercat sa fuga, dar ca proxenetii au prins-o si au batut-o. Fata a reusit pana la urma sa fuga si s-a dus la politie.

Integral in Evenimentul Zilei