Informari privind unele "riscuri si vulnerabilitati identificate in sistemul energetic national au fost transmise, conform legii, atat presedintelui tarii, cat si premierului, precum si altor beneficiari", potrivit unui comunicat al Serviciului Roman de Informatii transmis presei vineri, 26 ianuarie. SRI a comunicat vineri ca institutia nu doreste sa se implice in niciun fel de dispute publice.

Acest subiect a suscitat diverse reactii odata cu declaratia presedintelui Traian Basescu pe postul public de televiziune, luni, 22 ianuarie, cand s-a referit la memoriul trimis ministrului Economiei Codrut Seres cu privire la Alro Slatina.

“In 2005, in septembrie daca imi aduc aminte bine, ii atentionam pe membrii de Guvern sa fie atenti ce vorbesc si cu cine vorbesc la telefon. Pentru ca deja aveam semnale de la serviciile de informatii despre discutii care nu erau in regula intre ministri si chiar unul din cei care este arestat la ora asta", a spus Basescu.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, miercuri seara, 24 ianuarie, la TVR, ca este "foarte grav" faptul ca nu a fost informat despre ascultarea ministrilor de catre serviciile secrete, in timp ce presedintele foloseste astfel de informatii despre membrii Cabinetului.

"Eu vad ca presedintele foloseste informatii de la serviciile secrete despre membri ai Guvernului, iar eu nu sunt informat despre acest lucru. Este foarte grav ca presedintele stie ca anumiti membri ai Guvernului fac obiectul unor ascultari, iar eu nu sunt informat", a spus Tariceanu.

Alaturi de premier, si alti politicieni de la guvernare si din opozitie si-au exprimat "mirarea" ca seful guvernului nu este informat despre ministrii sai, dar este preferat presedintele pentru astfel de instiintari.