Ministrul muncii, Gheorghe Barbu, acuza institutia de nedistribuirea tichetelor de pensii

Itele cardului sau ale contului bancar pentru pensionarii "moderni" au devenit din ce in ce mai incurcate. Ministrul muncii, Gheorghe Barbu, se declara nemultumit de Posta Romana, condusa de managerul Mihai Toader, deoarece factorii postali nu au livrat cuponul mov sau nu le-au lasat o instiintare celor pe care nu i-au gasit acasa.

"Faptul ca pensionarii stiu ca pensia se suspenda dupa trei luni i-a facut sa merga la casele judetene si sa stea la cozi pentru a-si ridica acele cupoane", a spus Barbu. Pentru cei care au cont sau card, se pare ca lucrurile s-au complicat mult mai mult decat trebuia.

Si asta din neglijenta crasa a unor factori postali care ar fi trebuit sa distribuie pe la casele oamenilor niste cupoane mov (nu de alta, dar sunt platiti totusi, chiar daca obisnuitul "maruntis" nu le mai ramane in buzunare), cupoane pe care pensionarii trebuie sa le depuna lunar la Casa de Pensii de care apartin.

Cu ajutorul acestora se monitorizeaza activitatea detinatorului de cont sau card (dupa cum spun pensionarii, cuponul e dovada faptului ca mai sunt in viata!). In cazul in care nu este depus, oamenilor li se blocheaza pensia.

"Daca nu se prezinta, noi nu avem de unde sa stim ca persoana respectiva mai traieste si daca aceasta a dat PIN-ul la altcineva si i-a scos banii, noi nu-i putem returna", a spus presedintele Casei de Pensii, Mihai Seitan.

Panica instaurata la gandul ca nu-si vor mai primi banii a dus la crearea unor cozi imense la casele de pensii judetene, si asta pentru ca sunt in jur de 40 de mii de oameni in aceasta situatie. Si totul a pornit de la panica alimentata de zvonuri conform carora ar fi obligatoriu ca toti pensionarii sa-si faca cont sau card bancar.

Imaginati-va un batran care nu a avut niciodata acces la educatie sau la informatii, ducandu-se luna de luna la cel mai apropiat bancomat, care poate fi la zeci de kilometri distanta de casa sa, cu cardul in mana sa-si scoata pensia! Apai, daca ii musai, ii musai! Insa nu e musai! Si dezinformarea a venit exact de la persoanele care ar trebui sa stie cum stau lucrurile, adica factorii postali sau functionarii de la CEC.

Acestia ar trebui sa informeze oamenii ca acest card sau cont bancar este de fapt la alegerea fiecarui om, nu este obligatoriu, iar daca il ai, la retragerea de numerar se percep si niste comisioane! Ei, as! Postasii dau vina pe integrare, bat-o vina! Nu ca n-ar vrea ei sa mai vina din casa in casa pe ploaie si pe vant, cu gentile la pamant! Iar daca sunt oameni care au card, dintr-un motiv sau

altul, si vor sa renunte la el, nu este totul pierdut. Oricine poate renunta la el, cu o simpla instiintare a Casei de Pensii cu o luna inainte. Ba mai mult, chiar presedintele Casei de Pensii, Mihai Seitan, declara ca aceste carduri sunt folositoare mai degraba pensionarilor activi, care isi fac cumparaturile cu ele sau carora le este usor sa se deplaseze la bancomat.

Cei mai multi pensionari cred ca sunt obligati sa-si deschida cont sau sa-si faca un card la o banca sau la CEC pentru a primi pensia cea de toate zilele.

Si asta pentru ca asa au fost informati de "persoane de incredere", cum ar fi postasul care le livreaza pensiile de ani de zile sau chiar de casieritele de la CEC care nu informeaza corect, sau pur si simpu, nu au inteles corect informatiile pe care le au de transmis.

In mediul rural, oamenii sunt convinsi ca in cateva luni trebuie sa fie si ei "in randul lumii" si sa isi ia banii de la bancomate. Spunem grave, pentru ca unii habar n-au ce este un bancomat, sau mai rau, o parte din ei abia stiu sa citeasca.

Cardul sau contul de pensii NU sunt obligatorii

Pana la inceputul acestui an, pensionarii nu au avut posibilitatea sa-si faca conturi la institutii bancare pentru ca nu a existat legislatie in vigoare care stipula comisioane pentru o astfel de activitate.

Singurele institutii la care se putea face cont erau Banc Post si CEC, care au fost alese inca din 2001 si nu percepeau comisioane deoarece au facut conventii cu Casa Nationala de Pensii si alte drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). Ulterior, s-a modificat legislatia.

Astfel, orice banca dornica sa faca astfel de servicii trebuie sa semneze o conventie cu CNPAS si apoi sa-si atraga pensionari care doresc sa intre in sistemul asta. Au si aparut amatori, sunt conventii incepute si terminate cu BCR-ul , BRD-ul, Banca Romaneasca si vor mai fi deoarece sunt si altele in negocieri, insa raman si Banc Post si CEC.

Deja sunt 520 de mii de pensionari care au conturi si carduri inca din 2001 la acestea din urma. Insa, foarte important, nu e obligatoriu pentru nimeni, ba mai mult, cei care si-au facut pot renunta la ele.

"Ce ma fac, maica?"

Am stat de vorba cu oameni din mediul rural si am incercat sa aflu ce stiu despre acest card. Am aflat ca cei mai multi au auzit de la postarita care vine de ani buni si le aduce pensia ca vor fi obligati ca in cateva luni sa-si faca un card si sa deplaseze "la capitala" pentru a-si lua banii. Si asta nu pentru ca asa vrea factorul postal, ci pentru ca asa e "acuma, cu integrarea asta!".

Oameni au crezut-o pe cuvant, ca doar e om de incredere si niciodata nu i-a pacalit cu banii. S-au speriat bietii de ei si au spus deznadajduiti "Ce ma fac, maica, ca eu nu stiu ce e ala?". Unii mai au copii sau nepoti care i-ar putea ajuta si care, la randul lor, erau convinsi ca este obligatoriu sa ai card. Cat despre cei de "la capitala", nici aici lucrurile nu stau mai bine.

De la unul din din sediile CEC, nu ni s-a spus ca nu este obligatoriu, ba mi mult, am primit de la un ghiseu de pensii un formulat pentru bunica (!) pentru a-si face card la CEC. Ba mai mult, am fost informati chiar de functionara de la ghiseu ca nicio banca NU percepe comisioane. Ceea ce NU e deloc adevarat. "Fiecare banca retine un comision, diferit de la banca la banca.

Acolo afla exact care sunt serviciile pe care le primeste, comisioanele percepute", a declarat presedintele CNPAS, Mihai Seitan.

Integral in Curentul