Si Alro Slatina, compania care a solicitat energie ieftina de la stat, se afla pe lista furnizorilor. "Alro nu este un furnizor important pe piata de electricitate. El a livrat energie unor consumatori industriali din apropierea platformei, anul trecut, pentru scurt timp" - sustine ministrul Economiei

Aproape jumatate din furnizarea de energie din Romania se face din maini private, este concluzia care se desprinde in urma analizarii datelor facute publice ieri de Varujan Vosganian, ministrul Economiei.

Astfel, acesta a facut ieri un prim pas in privinta transparentizarii contractelor de intermediere de energie, prezentand cotele de piata realizate de producatorii si furnizorii de pe piata in intervalul 2005-2006. Concluzia este ca "felia" detinuta de furnizori privati este aproape egala cu partea care revine celor de stat.

In clasamentul intocmit in functie de cotele de piata ale primilor cinci furnizorii privati in primele 11 luni ale anului trecut se afla nume importante, precum Electrica Oltenia (9,17%) - controlata de compania ceha CEZ, Energy Holding (7,95%), E.ON Moldova (7,91%), Enel Banat (6,90%) si Enel Dobrogea (5,09%).

Producatorul de aluminiu Alro Slatina se afla abia la coada listei lui Vosganian, cu o cota de piata de doar 0,2%. "Din punct de vedere al Ministerului Economiei si Comertului, Alro nu este un furnizor important pe piata de electricitate.

El a livrat energie unor consumatori industriali din apropierea platformei, anul trecut, pentru scurt timp", a spus Vosganian. In ce priveste furnizorii de stat, primele cinci locuri sunt ocupate de Electrica Muntenia Sud (11,18%), Electrica Transilvania Sud (8,71%), Electrica Muntenia Nord (8,43%), Hidroelectrica (8,33%) si Electrica Transilvania Nord (7,55%).

Pana aici, lucrurile sunt clare, insa urmeaza partea mai delicata, cea a publicarii contractelor de furnizare.

Integral in Gandul