Deoarece "cotizarea" este pe baza de voluntariat, exista deja companii din domeniu care afirma ca nu intentioneaza sa dea bani pentru facturile la gaze ale romanilor cu venituri reduse.

Sumele pe care autoritatile spera sa le obtina din partea companiilor de pe piata energiei care vor contribui voluntar la Fondul social pentru populatie ar putea sa fie sub asteptari. E.ON Gaz Romania (fosta Distrigaz Nord) - unul dintre marii operatori de pe piata romaneasca a gazelor - nu va contribui la acest fond destinat atenuarii impactului cresterii pretului la gaze.

"E.ON Gaz Romania nu poate creste contributia sa la fondurile sociale, deoarece investitiile masive care trebuie facute in conductele vechi si infrastructura nu vor putea fi finalizate", ne-au declarat reprezentantii companiei. Ei justifica aceasta decizie si prin faptul ca nu au avut de castigat de pe urma cresterii preturilor finale ale gazelor naturale in urma maririi pretului la producator.

"Spre deosebire de producatorii de gaze naturale, noi am avut pierderi importante de 100 milioane RON in 2005, iar prin rezultatele din 2006 nu s-au recuperat aceste pierderi. E.ON Gaz Romania nu a platit dividende in 2006 si nu va plati nici in 2007", explica reprezentantii companiei.

In aceste conditii, ei sunt de parere ca pot servi mult mai bine interesele consumatorilor casnici prin realizarea unor investitii de aproximativ 600 milioane RON in infrastructura, pana in 2009.

Ideea constituirii Fondului apartine presedintelui Traian Basescu, fiind preluata ulterior de premierul Calin Popescu Tariceanu, decizia infiintarii fiind luata in luna noiembrie a anului trecut, in urma scandalului declansat de scumpirea gazelor mai devreme decat data stabilita initial.

Integral in Gandul