Statutul de membru al Uniunii Europene a intarit pozitia autoritatilor de la Sofia in incercarea lor de aparare a celor cinci asistente medicale bulgare condamnate la moarte de catre un tribunal din Libia, pe motiv ca ar fi infectat sute de copii cu virusul HIV.

Ceea ce fusese initial o campanie nationala impotriva procesului si a sentintei autoritatilor de la Tripoli, a traversat acum granitele tarii, Bulgaria beneficiind de o sustinere fara precedent din partea institutiilor si statelor membre UE.

Pe 18 ianuarie, Parlamentul European a solicitat anularea sentintelor cu moartea, iar mai multi politicieni UE, printre care premierul Italiei, Romano Prodi si comisarul UE pentru relatii externe, Benita Ferrero-Waldner, au facut publice declaratii dure la adresa procedurilor tribunalului libian.

Printre organizatiile non-guvernamentale care s-au implicat in campanie impotriva procesului este si Asociatia Asistentelor Medicale din Belgia, care a strans peste 47.000 de semnaturi, cerand eliberarea imediata a colegelor lor.

Insa expertii avertizeaza ca Bulgaria se confrunta cu o provocare destul de dificila, deoarece risca sa nu gaseasca cea mai buna modalitate de a se folosi de influenta obtinuta.

Procesul asistentelor medicale a inceput acum opt ani, pe cand sute de medici bulgari lucrau in Libia in urma acordurilor semnate pe timpul Razboiului Rece.

In februarie 1999, politia a arestat 19 cadre medicale bulgare, suspectate a avea legatura cu infectarea mai multor copii cu virusul HIV/SIDA intr-un spital pediatric din Benghazi.

Treisprezece dintre acestea au fost eliberate mai tarziu, insa cinci asistente medicale, Christiana Vulcheva, Nasya Nenova, Snezhana Dimitrova, Valentina Siropulo si Valya Chervenyashka, precum si doctorul Zdravko Georgiev au fost acuzati ca au infectat deliberat 393 de copii cu virusul HIV si ca au conspirat impotriva sigurantei nationale a Libiei. Ambele acuzatii sunt pedepsite cu moartea de legile locale.

Acuzatii au pledat nevinovati si se presupune ca au fost torturati pentru a marturisi. In 2003, Luc Montagnier, medicul francez care a depistat primul virusul HIV, a investigat acest caz si a negat acuzatiile, marturisind ca epidemia izbucnise cu un an inainte ca bulgarii sa ajunga in Libia.

Totusi, in mai 2004, tribunalul le-a condamnat la moarte pe cele cinci asistente medicale. Doctorul Georgiev a fost achitat, insa nu i s-a permis sa paraseasca Libia.

Tribunalul Suprem al Libiei a anulat sentintele in decembrie 2005 si a solicitat o rejudecare a cazului, insa o instanta inferioara a dat aceleasi sentinte in decembrie 2006.

Comunitatea internationala a inceput sa acorde atentia cuvenita acestui proces inca din septembrie 2001. Statele UE si SUA s-au implicat in negocieri bilaterale cu Libia in aceasta privinta, obiectand la adresa unora dintre procedurile tribunalului si la durata procesului.

Totusi, aderarea la UE a sporit semnificativ capacitatea Bulgariei de a atrage o mai importanta sustinere politica in acest caz.

Desi acest lucru sporeste sansele si entuziasmul celor implicati, se pare ca va fi foarte greu sa se profite de aceste noi evenimente, Bulgaria neavand o strategie clara.

Interesul major al UE in acest caz a provocat deja rumoare printre politicienii din Libia. Ministrul de Externe, Abdel Rahman Mohammad Shalkam a declarat saptamana trecuta ca incearca sa obtina sustinerea organizatiilor regionale si internationale impotriva a ceea ce a numit pozitia “partinitoare” a UE cu privire la acest proces.

Pe 23 ianuarie, Congresul General al Poporului a avut o declaratie similara reactiei ministrului.

Statutul de membru UE “sporeste autoritatea Bulgariei si implica institutiile UE intr-o mai mare masura,” a declarat pentru BIRN ministrul de Justitie al Bulgariei, Georgi Petkanov.

Expertii apreciaza sustinerea publica de care se bucura asistentele medicale in Uniunea Europeana. “Ca membra UE, Bulgaria este de o mie de ori mai puternica deoarece problemele sale au devenit problemele tuturor cetatenilor UE,” a declarat Vladimir Chukov, un specialist in probleme arabe si observator al acestui proces.

“Nimeni nu si-a imaginat vreodata ca o problema privitoare la cetatenii bulgari ar putea deveni o chestiune importanta in cadrul alegerilor prezidentiale din Franta!” a declarat Vladimir Sheytanov, primul avocat al asistentelor medicale, dupa ce candidatul de dreapta in cursa prezidentiala din Franta, Nicolas Sarkozy a declarat ca libertatea asistentelor medicale va fi o prioritate pentru el.

Desi expertii si autoritatile sunt incantati de noua influenta la nivel international, nu sunt inca siguri in legatura cu cel mai potrivit mod de a profita de aceasta.

„Daca autoritatile bulgare vor sa foloseasca influenta pe care le-o acorda statutul de membru UE, trebuie sa aiba o strategie puternica,” a declarat Chukov.

Expertii avertizeaza, de asemenea, in legatura cu pericolul unei presiuni politice excesive sau al supra-dimensionarii sustinerii din partea UE.

Teama de a-l infuria pe capriciosul lider al Libiei a fost principiul de baza al diplomatiei bulgare in abordarea chestiunii procesului, aceasta temere ramanand in continuare valabila.

„Celor care nu au vizitat niciodata Libia sau nu au aflat cum functioneaza aceasta tara le este greu sa isi imagineze fragilitatea terenului pe care pasim in rezolvarea acestui caz,” a declarat o sursa din cadrul Ministerului de Externe, exprimand parerea multor diplomati, potrivit carora un singur cuvant imprudent ar putea supune asistentele medicale la un risc chiar mai mare.

Altii spun, totusi, ca Bulgaria nu trebuie sa fie retinuta in atitudine. „E vorba de condamnarea la moarte a unor oameni nevinovati. Nu vad cum s-ar putea inrautati aceasta situatie,” a spus Chukov. Acesta sustine ca adevaratul pericol este supra-dimensionarea disponibilitatii UE de a se implica.

„[Ramane o problema] cat de puternica este aceasta sustinere si pana unde ar merge statele UE,” a adaugat acesta.

Acuzatiile potrivit carora UE si SUA isi arata solidaritatea doar prin vorbe, incercand, de fapt, doar sa obtina contracte mai bune in domeniul energetic cu Muammar Gaddafi au aparut deja in presa bulgara.

Totusi, unii raman optimisti si spera ca sustinerea publica pentru asistentele medicale va spori in Uniunea Europeana, depasind asadar conjuncturalele interese economice ale statelor membre.