Sub aparenta ca e un tip dur, un Greuceanu al politicii romanesti ce nu accepta ingerinte in actul de guvernare, dar e nevoit, sarmanul, sa continue un razboi pe care i l-ar fi declarat presedintele, premierul Tariceanu participa cu mare bucurie la focul concentric lansat impotriva lui Traian Basescu.

Energizat la Congresul din ianuarie de vocalii carora le-a rasplatit cu functii loialitatea, si-a schimbat complet atitudinea. E mai agresiv. Primul ministru nu se mai chinuieste sa pastreze aparentele si, desi spune ca isi doreste o relatie institutionala buna cu presedintele, nu pierde nici o ocazie sa arunce lopeti de reprosuri peste cel care trebuia sa-i fie partener.

Si caruia in definitiv ii datoreaza functia din fruntea Executivului. Tariceanu insa ataca fara crutare. Inclusiv pe oricine nu executa ordinele noilor sai aliati.

Cum s-a intamplat in cazul realizatoarei Rodica Culcer, care a trebuit sa suporte in direct si la o ora de maxima audienta reprosuri nemeritate, rostite pe un ton extrem de iritat de catre premier, enervat ca tovarasul Ion Iliescu n-a fost tratat ca un print de catre TVR.

Daca pana la scandalul legat de bilet despre premier se stia ca este marioneta lui Patriciu, acum el a devenit principalul agent electoral al PSD. Tariceanu ar vrea poate sa fie perceput drept Greuceanu, insa el de fapt urmeaza orbeste pasii stabiliti de Ion Iliescu.

Mai intai ca PNL sustine demersul PSD de modificare a Legii referendumului in sensul reducerii numarului de voturi necesare demiterii presedintelui. Ceea ce netezeste calea catre suspendarea dorita de PSD si PRM. Pesedistii il acuza pe Basescu de faptul ca are tendinte dictatoriale si ca se foloseste de serviciile secrete.

Vine si Tariceanu si se plange ca el n-a fost informat de SRI ca ministrii sai stau la taifas cu cercetatii penal, dandu-le apa la moara. Redefinirea rolului CSAT este dorita atat de PSD, cat si de PNL (ambele solicita reducerea atributiilor presedintelui).

Apoi, Tariceanu si grupul sau de vocali isi permit sa anunte ca, daca Basescu mai continua la fel ca pana acum, PNL voteaza pentru suspendare. Si-or imagina liderii actuali ai PNL ca, daca zic ca-l tin astfel in sah pe Basescu, gata, presedintele se transforma in mieluselul lor! Poate spera ca acesta sa devina brusc amnezic si sa-i lase in pace. Pe ei si invartelile lor. Electoratul Aliantei este bulversat, cel pesedist traieste o euforie.

In vreme ce pe Tariceanu pesedistii il lasa in pace - cuvintele motiune de cenzura neauzindu-se decat daca li se pare ca in vreo zi premierul a uitat sa-l acuze pe Basescu -, se observa ca brusc partidul lui Ion Iliescu nu mai are problemele financiare despre care se tot plangea Geoana.

Dintr-o data sunt bani pentru reuniuni costisitoare la hoteluri de mare lux, pentru platirea strategilor straini... Oricine s-ar putea intreba pana la urma daca nu cumva prietenul premierului, Dinu Patriciu, a reinceput sa sponsorizeze PSD! De remarcat ca pesedistii au refuzat cu obstinatie anticipatele, umar la umar cu PNL, propunerea lui Basescu fiind criticata inca din momentul rostirii.

Acum PSD se grabeste cu anticipatele... prezidentiale pe care le doreste la toamna. Ca o viagra este pentru pesedisti scandalul biletelului. Reactivatul Antonie Iorgovan a fost desemnat sa gaseasca “argumente constitutionale” pentru suspendarea presedintelui.

Au strans semnaturile necesare declansarii procedurii de suspendare inainte de a se lamuri pentru care motive vor sa-l dea jos! Iar PNL abia asteapta sa vada argumentele lui Iorgovan...

Tariceanu nu e Greuceanu. El nu este decat un manechin care prezinta pe scena politica in premiera colectia de iarna-primavara a designerului Ion Iliescu, realizata la casa de moda Dinu Patriciu.