Cei care si-au facut planificari financiare pentru construirea unei locuinte avand in vedere si subventia de 20% de la stat trebuie sa-si reconsidere calculele. Autoritatile au constatat ca nu au bani sa plateasca si au plafonat subventia la 10.000 de euro. Aceasta a suferit in timp mai multe avataruri, fiind la a cincea interventie legislativa.

„Statul sprijina accesul la o locuinta proprietate personala prin acordarea unei subventii de la bugetul de stat de 20% din valoarea locuintei construite. Subventia nu poate depasi suma de 10.000 euro“, spune Legea nr. 12/2007 privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.

51/2006 pentru aprobarea Programului national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala, intrata in vigoare pe 22 ianuarie anul acesta.

In reglementarile anterioare, subventia se acorda prin aplicarea procentului de 20% la pretul pe metru patrat de suprafata construita, in limita prevederilor bugetare anuale si in limita a maximum 81 mp arie desfasurata construita.

Redimensionarea cuantumului subventiei era de asteptat, intrucat reglementarea anterioara, intrata in vigoare in iulie 2006, implica alocarea unor sume foarte mari, care nu puteau fi sustinute de stat. Pe de alta parte, inundatiile de anul trecut, care au lasat fara locuinta un numar foarte mare de familii, au pus o presiune foarte mare asupra bugetului.

Insa, avand in vedere categoriile tot mai largi de persoane care pot beneficia de aceasta subventie, ramane de vazut in ce masura reducerea cuantumului subventiei ar putea rezolva problema lipsei fondurilor.

Beneficiari noi

Beneficiaza de subventie urmatoarele categorii de persoane fizice care construiesc pentru prima data o locuinta prin credit ipotecar:

a) tineri care, la data contractarii locuintei, au varsta pana la 35 de ani, la data depunerii documentatiei de construire la Consiliul Local;

b) persoane sau familii ramase fara adapost in urma avarierii grave ori distrugerii locuintelor proprii, din cauza unor calamitati naturale sau unor dezastre ori accidente de care nu se fac vinovati;

c) persoane si familii evacuate din locuinte situate in constructii expuse unui risc major, cum ar fi alunecarile de teren, seismele, inundatiile;

d) persoane sau familii evacuate si chiriasii din locuinte ce fac obiectul unor legi de restituire catre fostii proprietari ai imobilelor trecute in proprietatea statului.

Asadar, acordarea subventiei devine obligatorie pentru toti cei care fac cerere si indeplinesc conditiile legale, intrucat noua lege inlocuieste expresia „Pot beneficia de subventie“ cu expresia „Beneficiaza de subventie“.

O alta schimbare este aceea ca tinerii nu mai sunt conditionati de casatorie: „Tinerii care la data contractarii locuintei au varsta pana la 35 de ani, la data depunerii documentatiei de construire la Consiliul Local“, se arata in noile dispozitii.

Din lege nu se intelege insa daca beneficiarul trebuie sa aiba pana in 35 de ani la data contractarii locuintei sau la data depunerii documentatiei la Consiliul Local.

Se poate si daca mai ai alte locuinte

In ceea ce priveste conditiile pntru acordarea subventiei, si aici au intervenit unele schimbari. Persoanele fizice care au contractat credite ipotecare pentru construirea unei locuinte beneficiaza o singura data de subventie daca intrunesc, in mod cumulativ, urmatoarele conditii:

a) titularul contractului de construire a locuintei, respectiv membrii familiei acestuia - sot/sotie si/sau copii aflati in intretinerea acestuia - nu au primit sprijin de la bugetul de stat, sub forma de subventii pentru construirea sau cumpararea unei locuinte;

b) nu detin in proprietate o locuinta cu o suprafata construita desfasurata mai mare de 50 mp;

c) este prima locuinta pe care o construiesc prin credit ipotecar;

d) detin un drept real asupra terenului pe care se realizeaza constructia;

e) prezinta autorizatia de construire, inclusiv contractul de executie a locuintei incheiat cu un antreprenor de specialitate autorizat.

Fata de legea anterioara, care prevedea ca beneficiarul sa nu detina si sa nu fi detinut vreodata in proprietate vreo locuinta, actuala lege impune doar conditia ca beneficiarul sa „nu detina in proprietate o locuinta cu o suprafata construita desfasurata mai mare de 50 mp“. Prin urmare, este omisa precizarea „sa nu fi detinut“.

Pe de alta parte, subventia poate fi acordata si daca beneficiarul mai are o locuinta, ceva mai mica, e drept.

Integral in Saptamana Financiara