Barurile si restaurantele vor fi drastic amendate daca nu vor avea locuri delimitate special pentru fumatori, conform legislatiei europene, avertizeaza Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

Operatorii economici care nu vor respecta legislatia in vigoare pentru fumatul in spatii inchise risca amenzi cuprinse intre 1000 si 5000 de lei sau dispunerea unor masuri complementare, respectiv inchidererea temporara pana la remedierea deficientelor, intr-o perioada de pana la 30 de zile.

Reglementarile sunt prevazute in Legea 349 / 2002, intrata in vigoare, cu modificari, de la 1 ianuarie 2007, cand Romania a devenit membra UE.

Acestea prevad ca in restaurante, baruri, sau alte localuri, sa nu se fumeze decat daca operatorii economici, amenajeaza, asigura, locuri delimitate special pentru fumatori.

Au inceput amenzile

ANPC desfasoara o vasta campanie cu privire la verificarea respectarii acestor norme.

Potrivit unui comunicat al institutiei, in perioada 22 ianuarie - 27 ianuarie 2007, inspectorii Autoritatii, au controlat la nivel national peste 1000 de operatori economici si au aplicat amenzi in valoare de 1.132.000 lei.

In Bucuresti, au fost controlati in aceasta perioada, un numar de peste 20 de operatori economici.

ANPC acorda consultanta de specialitate tuturor operatorilor economici privind legislatia in vigoare in domeniul protectiei consumatorilor la 0800 888 881, numar cu tarif normal