Mircea Geoana a anuntat luni ca PSD a decis sa continue demersurile incepute pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu. Geoana spune ca, inainte de finalizarea textului ce va fi trimis Curtii Constitutionale, va invita la consultari toate partidele interesate de demers.

El a mai precizat ca parlamentarii PSD au doua obiective pentru inceputul viitoarei sesiuni parlamentare: solicitarea unui proiect de restructurare a Guvernului si initierea unei motiuni pe tema justitiei.

"Suntem in faza de consultare si finalizare a documentului pe care-l pregatim pentru Curtea Constitutionala pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu. Vom avea cu celelalte partide interesate o consultare inainte de finalizarea documentului nostru", a declarat Geoana dupa intalnirea PSD.

El considera ca prima consultare in acest sens va avea loc joi, la nivel de experti juridici, urmand ca apoi sa fie stabilita o intalnire a liderilor politici.

Presedintele social-democratilor a mai tinut sa precizeze ca nu este prima data cand se initiaza o astfel de procedura. In 1994, Ion Iliescu a fost tinta unui demers similar.

Curtea Constitutionala a dat atunci aviz negativ suspendarii, dar parlamentarii au trecut, totusi, la vot, iar suspendarea a fost respinsa. "Nu i-am vazut atunci pe parlamentarii PD dandu-si demisia", a mai declarat Geoana, facand referire la cererile democratilor ca, in cazul in care suspendarea nu are loc, parlamentarii care au initiat masura sa paraseasca legislativul.

Geoana a adaugat ca, la sedinta conducerii PSD, au fost stabilite doua pioritati pentru inceputul sesiunii parlamentare: "In primul rand este imperios necesar ca premierul Tariceanu sa vina in fata parlamentului cu o formula de guvern restructurata.

In al doilea rand, vom depune o motiune simpla pe tema justitiei. Doamna ministru Macovei, care lipseste cu eleganta din aceasta dezbatere, are de dat cateva raspunsuri si pe ordonanta legata de interceptarea convorbirilor si emailurilor private ale cetatenilor, si pe problemele legate de starea jalnica din penitenciare si practic starea reformei in sistemul de justitie."