Nuclearelectrica a cheltuit pana acum 250 de milioane de euro pentru punerea in functiune a unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, dupa cum a declarat Teodor Chirica, directorul general al Nuclearelectrica.

Lucrarile pentru cele doua reactoare vor fi finalizate in 64 de luni, insa durata acestora de functionare nu va depasi 40 de ani, a adaugat Chirica. Intrarea in functiune a reactoarelor este programata pentru anul 2014.

Pentru constructia celor doua reactoare sunt necesare, in total, 2,2 miliarde de euro, dintre care 700 de milioane de euro vor fi acoperite de investitorii cooptati, iar restul de 1,5 miliarde vor fi obtinuti printr-o emisiune de obligatiuni de catre compania care va construi reactoarele.

“Constructia celor doua reactoare va incepe cel mai probabil in 2008”, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei, deoarece emisiunea de obligatiuni va dura cel putin sase luni.

In 2014, cand vor functiona si aceste doua reactoare, energia nucleara trebuie sa reprezinte 28-30% din productia totala de energie electrica a Romaniei.