Comisarul european pentru protectia consumatorilor, Markos Kyprianou, va propune azi interzicerea fumatului in locurile publice in toate statele UE.

Preocuparea pentru reducerea numarului fumatorilor in Uniunea Europeana este mai veche, Irlanda fiind prima tara care a interzis fumatul in locurile publice, in 2004.

„Washington Post“ comenteaza ca reactia guvernelor europene a fost determinata de rezultatele alarmante ale rapoartelor medicale, conform carora cel putin 500.000 de cetateni ai statelor UE mor in fiecare an ca urmare a unor probleme de sanatate cauzate de consumul de tutun.

Pica si citadela fumatului

Guvernul francez a anuntat si el ca, incepind cu 2 februarie anul acesta, fumatul nu va mai fi permis in institutiile publice decit in spatiile special amenajate. Iar de anul viitor, nu se va mai permite fumatul nici in restaurante, baruri si cafenele.

Ramine de vazut insa daca Guvernul francez isi va putea duce la bun sfirsit planurile de data aceasta. Anul trecut, dupa ce guvernul introdusese o serie de masuri impotriva fumatului, oamenii au iesit in strada, determinindu-l pe premierul Dominique de Villepin sa revina asupra deciziei.

Multi se conformeaza

Multe dintre statele europene au introdus deja legislatie pentru restrictionarea fumatului in locurile publice. Italia, Suedia si Scotia au fost printre primele state care au urmat exemplul Irlandei.

In Spania, Comitetul National pentru Prevenirea Fumatului a anuntat ca, din ianuarie anul trecut cind a fost limitat fumatul in public, numarul fumatorilor adulti a scazut cu 2%, cifra vinzarilor de tutun cu 6%, iar nivelul de nicotina de la locul de munca s-a diminuat in medie cu 83%.

Totusi, in Spania, textul legii contine exceptii majore, iar multi dintre proprietarii barurilor care au avut de ales au preferat sa le faca exclusiv pentru fumatori.

Sudicilor si esticilor nu le pasa

In state precum Grecia si Ungaria, desi restrictiile au fost introduse de ceva vreme, ele nu sint respectate, iar oamenii fumeaza fara probleme, avind grija numai sa ascunda semnul cu „Nu se fumeaza“.

Integral in Cotidianul