Introducerea obligativitatii, in forma "omologata", potrivit noului Cod Rutier, a unor dotari ale autovehiculelor - stingator, trusa medicala si triunghiuri reflectorizante - a prilejuit un esec de proportii pentru marile lanturi straine de supermarketuri si hipermarketuri, de care, altminteri, nu mai ai loc prin Bucuresti si prin alte orase ale tarii.

De la 1 decembrie 2006, de cand opereaza noul Cod Rutier, aceste articole pur si simplu lipsesc de pe piata.

Si daca de la magazinele modeste nu ai pretentii, de la lanturile straine de supermarketuri si hipermarketuri, avand in vedere posibilitatile lor de aprovizionare internationala, te-ai fi asteptat la altceva decat sa pactizeze cu penuria!

Nu din vreun alt motiv, ci din acela al oportunitatii de a realiza ele insele profituri substantiale, tinand cont de cererea sigura, caci dotarile respective erau obligatorii!

Unele supermarketuri macar si-au recunoscut infrangerea, raioanele de accesorii auto afisand bannere care anunta ca, din motive obiective (care or fi "motivele obiective"?!), articolele cu pricina lipsesc. Altele insa fac pe mortul, nespunand nimic: fara explicatii, fara perspective! In cazul celor din urma, rusinea este si mai mare decat in cazul celor dintai!

Esecul este total. Si la 1 februarie se implinesc doua luni de penurie de tip comunist prin supermarketurile capitalismului multilateral dezvoltat, de origine straina si implantat in Romania. Esec, inainte de toate, de planificare.

Nici unul din lanturile de supermarketuri si hipermarketuri parca n-a prevazut ca se vor cere in milioane si milioane de exemplare stingatoare, truse sanitare si triunghiuri reflectorizante! Esec, de asemenea, in relatiile cu acei reprezentanti ai statului care nu lucreaza altfel decat "cointeresat" si care se pare ca, de data aceasta, le-au cam tras clapa, oprindu-le sa reactioneze rapid, prin

mecanismul "omologarii" produselor, care rezerva imensa piata creata doar clientilor politici ai administratiilor centrale si locale.

Nu se poate ca aceste supermarketuri si hipermarketuri sa nu fi stiut cum merg treburile prin Romania, ca doar acele minunate amplasamente prin buricul targului sau de pe la marginea soselelor principale nu le-au dobandit prin merite in licitatii, ci dand serios din urechi pe unde a trebuit in administratiile centrale si locale.

Integral in Curentul