Pretul metrului patrat construit va creste cu aproape 205 pana la sfarsitul anului, cand muncitorii vor castiga minimum 500 de lei pe luna.

Salariul minim brut pentru muncitorii necalificati din constructii va creste treptat pana la valoarea de 900 de lei in doi ani, de la baremul de 440 de lei in prezent, pentru a contracara criza de forta de munca din sector, potrivit acordului dintre patronatele si sindicatele din domeniu.

Majorarea salariala va fi urmata insa de o crestere substantiala a tarifelor practicate de constructori, cu pana la 20%, a declarat ieri presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu.

Decizia va avea efecte directe in special asupra sectorului imobiliar rezidential, unul dintre cele mai dinamice din Romania, unde oricum preturile au cunoscut in ultimii ani majorari semnificative.

Daca pana in 2003, piata imobiliara autohtona a avut o crestere relativ lenta, de aproximativ 5% pe an, din 2004 lipsa de spatiu locativ si aparitia creditelor ipotecare si imobiliare au dus la explozia preturilor, care au cunoscut cresteri de pana la 50% anual.

Minimum 900 de lei in doi ani

Acordul social sectorial pentru constructii, incheiat la sfarsitul lunii decembrie de Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii, Federatia Generala a Sindicatelor Familia si Federatia Nationala a Sindicatelor din Constructii-Montaj "Anghel Saligny", prevede cresterea salariului minim brut la 500 de lei la sfarsitul acestui an.

Retributia va creste la 700 de lei anul viitor si la 900 de lei peste doi ani, masura necesara pentru a pastra forta de munca din constructii in tara.

"Cresterile salariale prevazute in acordul social reprezinta doar cativa pasi inainte, nu speram deocamdata sa aducem muncitorii din strainatate sa lucreze in Romania. Estimam ca acest lucru sa fie posibil in urmatorii ani, cand speram sa putem sa oferim si noi un salariu mediu de 800 de euro pentru muncitorii calificati", a declarat Plosceanu.

Majorarea salariala si cresterea treptata a pretului manoperei vor fi urmate insa in scurt timp si de cresterea pretului pe metrul patrat construit cu valori cuprinse intre 15% si 17%, a explicat Laurentiu Plosceanu.

Piata imobiliara e rezervata

Potrivit reprezentantilor pietei imobiliare, cresterile tarifelor la metrul patrat construit cu pana la 20% se va reflecta in pretul final al locuintelor, insa la un procent mai mic.

"Majorarile de tarife anuntate de ARACO nu vor induce brusc o crestere de 20%, insa vor sustine cresterile de pret prognozate pentru acest an. Motivul principal al cresterii pretului pe sectorul rezidential ramane cererea foarte mare", ne-a declarat Ilinca Paun, Residential Operations Manager al companiei imobiliare Colliers International.

O pozitie similara au si analistii de la Eurisko. "Cresterea salariilor in constructii a fost anticipata, dar nu se va reflecta cu acelasi procent si in valorile de piata ale imobilelor, deoarece dezvoltatorii vor tine cont si de mecanismele de piata", explica Razvan Jelesneasc, communication manager al companiei imobiliare.

Potrivit acestuia, cresteri de preturi vor exista, insa nu in masura in care nu vor putea fi suportate de clientii unui anumit proiect rezidential.

Integral in EvZ