CSSPP a transmis spre dezbatere publica, joi, 25 ianuarie a.c., proiectul de Norma privind prospectul schemei de pensii private si Proiectul de Norma privind autorizarea administratorului fondului de pensii administrate privat, ambele proiecte fiind elaborate in baza Legii 411 privind fondurile de pensii administrate privat, modificata si completata prin Legea 23/2007.

Norma privind prospectul schemei de pensii private se adreseaza viitorilor participanti la fondurile de pensii administrate privat. Prospectul schemei de pensii private va cuprinde termenii contractului de administrare si ai schemei de pensii (potrivit Legii) in baza caruia participantul va alege fondul de pensii administrate privat la care va dori sa contribuie.

Prospectul schemei de pensii private va contine date privind politica de investitii a administratorului, conditiile de eligibilitate, modalitatea de aderare, comisioanele si taxele suportate din contributii si din activul fondului, modalitatea de transfer si valoarea penalitatilor, precum si date despre administrator si structura actionariatului.

La semnarea actului de aderare, participantul va fi informat, de catre administratorul fondului la care adera, asupra tuturor datelor si conditiilor prezente in prospectul schemei de pensii private.

Norma privind autorizarea administratorului fondului de pensii administrate privat se adreseaza viitorilor administratori de fonduri de pensii administrate privat si stabileste conditiile de constituire a societatilor de pensii si de autorizare a acestora ca administratori de fonduri de pensii private.

Norma stabileste conditiile de autorizare a administratorilor de fonduri de pensii private, documentatia necesara pentru autorizarea acestora, procedura de acordare sau respingere a cererii pentru autorizare, precum si conditii stricte privind fondatorii, membrii consiliului de administratie si membrii comitetului de directie.

Cerintele si conditiile impuse prin acest proiect de norma vor crea premisele necesare constituirii si dezvoltarii in bune conditii a pietei fondurilor de pensii administrate privat.

Cele doua proiecte de norma vor fi supuse aprobarii Consiliului CSSPP si transmise, apoi, spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei.