Decizia Curtii Constitutionale care a hotarat ca dezincriminarea insultei si calomniei a fost neconstitutionala este privita cu atentie la Bruxelles. Purtatorul de cuvant al comisarului pe Justitie si Afaceri Interne, Franco Frattini, a declarat ca "libertatea de expresie ramane un drept fundamental, garantat de legislatia europeana".

Friso Roscam Abbing, purtatorul de cuvant al comisarului pe Justitie si Afaceri Interne, Franco Frattini, a spus: “Romania este parte integranta a familiei celor 27 de state membre ale Uniunii. Ele constituie nu doar o comunitate economica dar si o singura piata de valori, reflectate in Charta UE a Drepturilor Omului.

In acest act veti gasi o referire clara la libertatea presei si a cuvantului. Aceasta libertate nu este absoluta. Ea poate fi limitata dar numai in mod legal. Legislatia in aceasta privinta trebuie sa fie in acord atat cu dreptul comunitar cat si Conventia Europeana a Drepturilor Omului, guvernata de Consiliul Europei.

Daca cineva crede ca drepturile sale au fost incalcate, calea cea mai directa este de a face plangere la instantele nationale, iar cand toate caile de atac au fost epuizate, sa mearga la Strasbourg. Decizia curtii este obligatorie pentru fiecare stat membru al Consiliului Europei”.

Trebuie mentionat ca practica de la Strasbourg face distinctie intre politicieni, care sunt persoane publice si ceilalti cetateni. Un politician din tarile UE poate obtine cu greu o condamnare a unui ziarist, fie chiar si la o amenda simbolica, odata ce viata sa privata a devenit publica.

Friso Roscam Abbing a mai declarat ca situatia in tarile membre, in privinta insultei si a calomniei este departe de a fi una armonioasa.

Integral in EurActiv.ro