Un fost oficial din cadrul Autoritatii Provizorii a Coalitiei (CPA) din Irak a fost condamnat, de tribunalul federal din Washington, la noua ani de inchisoare si amendat cu 3,6 milioane de dolari dupa ce a spalat bani, cu ajutorul unui american stabilit in Romania, transmite AFP.

Robert Stein, in varsta de 52 de ani, pledase vinovat in februarie 2006 in fata acuzatiilor de coruptie, escrocherie si spalare de bani, recunoscand ca a sustras sume de bani din fondurile destinate reconstructiei Irakului in timp ce detinea functia de trezorier al CPA pentru regiunea Al-Hillah, situata la sud de Bagdad, potrivit Ministerului Justitiei.

CPA, condusa de americanul Paul Bremer, a fost infiintata de catre Statele Unite si alte tari din cadrul Coalitiei dupa invadarea Irakului in martie 2003. Institutia a fost desfiintata in iunie 2004 dupa transferul puterii noului Guvern provizoriu irakian.

Cu ajutorul altor oficiali din cadrul CPA, trezorierul a transferat peste doua milioane de dolari in contul lui Philip Bloom, un om de afaceri american stabilit in Romania, care spala banii prin intermediul unei retele de conturi irakiene, romanesti si elvetiene.

Pe de alta parte, Robert Stein a recunoscut ca el si complicii sai au luat mita peste un milion de dolari sub forma de autoturisme de lux, bijuterii, calculatoare, bilete de avion si alte obiecte de valoare, in schimbul unor contracte fictive.

Cu banii furati din conturile CPA, Stein si complicii sai au achizitionat arme de contrabanda- pusti de asalt, amortizoare, lansatoare de grenade- despre care le-au spus autoritatilor americane ca sunt "pentru uzul lor personal".

Fostul trezorier, care risca pana la 30 de ani de inchisoare, a acceptat sa colaboreze cu anchetatorii.

Proprietarul a trei firme implicate in procesul de reconstructie a Irakului, Philip Bloom a pledat vinovat in martie anul trecut. Contractele pe care le obtinuse in Irak depaseau valoarea de 8,6 milioane de dolari. Instanta se va pronunta in acest caz, luna viitoare..