Presedintele Romaniei, Traian Basescu, incepe marti, la Bruxelles, prima sa vizita de lucru la Parlamentul European si Comisia Europeana, dupa ce Romania a devenit membru al Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2007.

Pe agenda sefului statului sunt prevazute intrevederi cu noul presedinte al Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, cu presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, dar si cu Franco Frattini, vicepresedintele Comisiei Europene.

In cadrul vizitei de doua zile la Bruxelles, Traian Basescu va sustine, miercuri, o alocutiune in plenul Parlamentului European.

Intr-o declaratie de presa facuta la aeroport, inaintea plecarii, presedintele a spus ca se va intalni si cu ambasadorii romani la UE si cu grupul de europarlamentari romani pentru a le comunica abordarile de politica externa a Romaniei.

Seful statului va prezenta la Bruxelles pozitia tarii noastre pe marginea dosarelor prioritare pe agenda europeana in acest semestru, in special Tratatul Constitutional, viitoarea politica energetica, reforma politicii europene de vecinatate, migratia.

Romania si Bulgaria vor trebui sa intocmeasca, pana la 31 martie 2007, rapoarte asupra progreselor inregistrate dupa aderarea la UE.

Comisia Europeana va face propria sa monitorizare, numita eufemistic "mecanism de asistenta si verificare", care va

fi urmata de un raport catre Parlamentul European si statele membre pana in iunie 2007.